Danas vam predstavljamo odličan odmor sa suhim voćem i likerom koji je ukusan i jednostavan za pripremu.
Sastojci za tortu od sušenog voća i likera:
400 g brašna
14 g suhog kvasca
100 g šećera
75 g omekšalog maslaca
2 jaja i 1 za mazanje
prstohvat soli
1 limun, naribana korica
100 ml toplog mlijeka
100 ml likera
80 g suhog voća
50 g mljevenih orašastih plodova (orasi, bademi, lješnjaci)
Za ukras:
50 g suhog nasjeckanog voća
30 g mljevenih orašastih plodova (orasi, bademi, lješnjaci)
šećer u prahu po želji
1 žličica pekmeza
2 čajne šalice tople vode
Pogledajte više:
Način pripreme:
Nasjeckano suho voće stavite u lonac s alkoholom i zakuhajte. Kvasac pomiješajte s toplim mlijekom i ostavite da djeluje 5 do 10 minuta.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, koricu limuna, maslac, cijela jaja i sol. Zatim ulijte mlijeko s kvascem i promiješajte.
Dodajte smjesu alkohola, voća i sjeckanih orašastih plodova u tijesto i miješajte dok se dobro ne sjedini. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u zdjelu, pospite brašnom i prekrijte plastičnom folijom i čistim ručnikom. Pustite da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, otprilike sat i pol.
Pleh obložite papirom za pečenje i lagano pobrašnite. Stavite tijesto u pleh, spljoštite lopticu u obliku kruga, rukama napravite rupu u sredini i stavite čašu da se tijesto ne lijepi. Ostavite da se diže još pola sata do sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite razmućenim jajetom i ukrasite preostalim orašastim plodovima, komadićima suhog voća i šećerom u prahu.
Pecite 35 do 45 minuta.