Zagreba Lajfhaki

Zamijesite svoje tijesto za pizzu na ovaj način i dobit ćete savršen okus

Pri izradi pizze većina ljudi koristi samo poznate recepte i metode.

No, glavni trik je u miješanju i odabiru sastojaka.

Kuharica Yulia Arkhipova, stručnjakinja za online publikaciju BelNovosti, ispitala je nekoliko zanimljivih opcija za pripremu savršene pizze.

Brašno: osnova uspjeha

Najpoželjnije je brašno od durum pšenice (tip “00” ili “Manitoba”).

Ovo brašno ima visok sadržaj glutena, što tijestu daje potrebnu elastičnost i strukturu.

Fotografija: © Belnovosti

Voda: važnost proporcija

Voda treba biti sobne temperature. Vrlo je važno održavati točne omjere vode i brašna.

U prosjeku je za 500 grama brašna potrebno 325-350 mililitara vode.

Kvasac i sol

Za aktivaciju kvasca koristi se mala količina šećera. Sol se dodaje za poboljšanje okusa i kontrolu procesa fermentacije.

Važno je ne miješati izravno kvasac i sol jer sol može usporiti aktivnost kvasca.

Tehnika miješenja tijesta

Za početak treba otopiti kvasac i šećer u vodi.

Nakon što se kvasac aktivira, možete postupno dodavati brašno, dobro miješajući smjesu.

Sol se dodaje na pola procesa. Miješanje treba biti ravnomjerno kako bi se izbjegle grudice.

Kako mijesiti

Postupak treba trajati najmanje 10-15 minuta. Tijesto treba mijesiti razvlačenjem i savijanjem kako bi se razvio gluten i postalo elastično.

Pravilno umiješeno tijesto postaje glatko i homogeno te se ne lijepi za ruke i radnu površinu.

Vrijeme i temperatura fermentacije

Trebao bi biti na toplom mjestu, prekriven vlažnom krpom ili prozirnom folijom.

Vrijeme fermentacije je obično 1-2 sata, dok se ne udvostruči volumen.

Nakon prve fermentacije tijesto se mijesi i dijeli na dijelove koji će se koristiti za pizzu.

Svaki dio se oblikuje u kuglu i ostavlja na drugu fermentaciju 30-60 minuta. Time se poboljšava struktura i tijesto postaje prozračnije.

Oblikovanje i pečenje

Prije razvlačenja tijesto treba ostaviti nekoliko minuta kako bi postalo podatnije.

Bolje je razvaljati tijesto rukama, lagano ga rastežući od sredine prema rubovima.

To vam omogućuje da zadržite prozračnu strukturu i izbjegnete oštećenje glutenske mreže.

Tehnika pečenja

Idealna temperatura za pečenje pizze je 250-300 Celzijevih stupnjeva.

Pizza mora biti brzo pečena kako bi tijesto izvana ostalo hrskavo, a iznutra mekano.

Ranije smo vam rekli kako pripremiti savršenu kašicu.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version