Mnogi ljudi prže heljdu prije kuhanja. Zahvaljujući ovoj metodi kuhanja, možete dobiti ukusniju i uravnoteženiju kašu. Kako ga pravilno pržiti? Postoji nekoliko trikova kojih se trebate pridržavati kako biste postigli izvrstan učinak.
Stručnjak iz mrežne publikacije BelNovosti, Yulia Arkhipova, kuharica i pekar četvrte klase, rekla nam je kako postupiti ispravno u ovom slučaju.
Priprema za prženje
Prije nego počnete pržiti heljdu, morate se pravilno pripremiti. Prvo, trebali biste odabrati visokokvalitetne žitarice i temeljito ih isprati pod tekućom vodom.
Nakon toga, heljdu je potrebno prosušiti kako bi se riješila viška vlage, što će omogućiti ravnomjernije prženje.
Kako pravilno pržiti
Pečenje heljde zahtijeva strpljenje i pažnju na detalje. Treba imati na umu da je glavni cilj postići zlatnu boju i ugodnu aromu, a da se žitarica ne osuši ili prekuha.
Da biste to učinili, najbolje je koristiti tavu s debelim dnom i zagrijati je na srednjoj vatri.
Potrebno je dodati ulja
Dodavanje ulja prilikom prženja heljde ne samo da joj daje bogatiji okus, već pomaže i u sprječavanju lijepljenja zrna za tavu.
Najbolji izbor je nerafinirano ulje, poput maslinovog ili sezamovog. Naravno, u posudi mora biti minimalno ulja.
Kako poboljšati aromu
Da biste heljdi dali poseban okus i miris, tijekom prženja možete dodati razne začine i bilje. Najbolje aromatično bilje uključuje:
1) Ružmarin.
2) Majčina dušica.
3) češnjak.
4) Kurkuma i drugi.
Svaki od ovih sastojaka dat će jelu jedinstveni naglasak okusa. Tijekom prženja možete eksperimentirati, ali nemojte dodavati sol.
Prethodno smo vam rekli kako napraviti savršene palačinke.