Zašto ljudi u SAD-u i Europi ne jedu heljdu? Kad saznate pravi razlog, bit će vam neugodno

Mnogi stanovnici postsovjetskih zemalja iznenađeni su kada saznaju da heljdina kaša uopće nije popularna na Zapadu.

Velika većina stanovnika Sjedinjenih Američkih Država i zapadnoeuropskih zemalja jednostavno ne jede heljdu.

Zašto ovo jelo vole mnogi Bjelorusi, Rusi i Ukrajinci, ali na Zapadu ne obraćaju gotovo nikakvu pažnju na ovo jelo?

Zašto ljudi na zapadu ne jedu heljdu?

Mnoge ruske regije nalaze se u zonama rizične poljoprivrede.

Upravo na takvim područjima heljda daje dobar urod.

heljda
Fotografija: © Belnovosti

Osim toga, uzgoj heljde ne dovodi do iscrpljivanja tla.

A ubrani usjev odlikuje se sposobnošću dugotrajnog skladištenja.

Zbog toga se heljda aktivno uzgajala u Rusiji i nastavlja se uzgajati. Kultura je također postala popularna u nizu susjednih zemalja.

Što je sa Zapadom? I tamo su davno zaključili da je uzgoj heljde ekonomski neisplativ. Tamo je prinos usjeva nizak. Barem je ova brojka niža od one popularnih žitarica.

S obzirom na ovu okolnost, zapadni predstavnici poljoprivrednog sektora odlučili su se usredotočiti na uzgoj pšenice, raži i ječma.

Do čega je to dovelo? Štoviše, heljdina kaša jednostavno nije završila na stolu američkih i europskih gurmana. Nema ponude – nema potražnje. I obrnuto.

Možda bi se jelo svidjelo nekim Amerikancima, Nijemcima ili Englezima. Ali mnogi od njih jednostavno nisu svjesni postojanja takve ukusne poslastice ili ne mogu kupiti odgovarajuću žitaricu u trgovini.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki