Zašto ne možete čuvati rajčice u hladnjaku: neće imati dobar okus

Čuvate li rajčice u hladnjaku, one će zapravo dulje ostati svježe.

Ali postoji i minus: hladnoća će lišiti plodove njihovog karakterističnog okusa rajčice.

Zašto rajčice gube okus kada su u hladnjaku?

Rajčice svoj okus duguju kombinaciji šećera, kiselina i skupa kemikalija koje znanstvenici nazivaju hlapljivim ili aromatskim spojevima.

Daju poseban okus proizvodima. Šećeri i kiseline su ono što osjećamo na jeziku, ali bez aromatičnih spojeva, okus rajčice je nepotpun.

Rezultati istraživanja iz Proceedings of the National Academy of Sciences pokazali su da se na temperaturama nižim od +20 stupnjeva gase geni odgovorni za davanje okusa rajčicama.

rajčice
Fotografija: © Belnovosti

Te su promjene, nažalost, nepovratne.

Eksperimenti su pokazali da rajčice koje su bile u hladnjaku sedam dana imaju najmanje hlapljivih spojeva. Štoviše: smanjenje količine aromatskih spojeva dogodilo se i nakon tri dana hlađenja.

Tijekom kušanja sudionici su ohlađene rajčice ocijenili manje ukusnima od svježih.

Daljnja istraživanja pokazala su da ohlađene rajčice sadrže manje proteina odgovornih za stvaranje aromatičnih spojeva u usporedbi sa svježim voćem.

Analiza je otkrila da se geni koji kodiraju te aromatske spojeve isključuju metilacijom kada se rajčice predugo drže u hladnom okruženju.

Ranije smo vam rekli s čime ne možete jesti sir.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki