Mnogo je trikova i trikova povezanih s procesom pripreme roštilja, čiji autori obećavaju da će meso na ugljenu ispasti nevjerojatno ukusno i aromatično.
Jedan takav trik je korištenje soli za gašenje vatre od kapanja masnoće. Odgovor na pitanje je li sol stvarno sposobna učinkovito obavljati funkcije koje su joj dodijeljene podijelila je stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, kuharica Yulia Arkhipova.
Zašto sol ne djeluje
Rezultati kemijske analize pokazuju da se kuhinjska sol (NaCl) zagrijavanjem na 800 stupnjeva jednostavno topi, a na višim temperaturama počinje isparavati.
Stoga se sol ne može nazvati učinkovitim sredstvom za gašenje požara drvenog ugljena.
Štoviše, kada se zagrije, sol može početi “pucati” na ugljen.
Eksperimenti pokazuju da je za uspješno gašenje požara potrebno nasuti cijelu lopatu soli.
Evo odgovora zašto sol ne smijete koristiti za gašenje vatre prilikom pripreme roštilja: ne samo da je neučinkovita, već je i nesigurna.
Kako ugasiti požar
Možda je najpouzdaniji način gašenja ugljena koji je počeo gorjeti ispod ćevapa ukloniti ražnjiće s mesom, promiješati ugljen žaračem i vratiti ćevap na svoje mjesto.
Prethodno smo naveli 4 namirnice koje se ne smiju jesti s jajima.