Kada domaćica želi za večeru poslužiti vrhunsko jelo restoranske kvalitete, ruka joj nehotice posegne za maslinovim uljem, i to ne običnim, već vrijednim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Ako proizvod planirate koristiti za, primjerice, začin salate, u tome nema ničeg kriminalnog.
Ali ako namjeravate namazati tavu uljem, bolje je odustati od te ideje, savjetuje stručnjakinja mrežnog izdanja BelNovosti, kuharica Julija Arhipova.
Možda mislite da prženje u maslinovom ulju poboljšava okus jela, ali zapravo može biti štetno za vaše zdravlje.
Stvar je u tome što ekstra djevičansko maslinovo ulje ima temperaturu dimljenja od oko 170 stupnjeva.
To znači da se na ovoj temperaturi u masti stvaraju kancerogeni koji kvare okus hrane i opasni su za tijelo.
Uzimajući u obzir činjenicu da se hrana počinje pržiti na temperaturi od 140-150 stupnjeva, možete kuhati u takvom ulju s malim upozorenjem – to morate učiniti brzo, uz stalno praćenje dima.
Ali bolje je ne riskirati i koristiti obično rafinirano ulje za prženje.