Zašto ne smijete pržiti na maslinovom ulju: kulinarska greška koja može negativno utjecati na vaše zdravlje

Kada domaćica želi za večeru poslužiti vrhunsko jelo restoranske kvalitete, ruka joj nehotice posegne za maslinovim uljem, i to ne običnim, već vrijednim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Ako proizvod planirate koristiti za, primjerice, začin salate, u tome nema ničeg kriminalnog.

Ali ako namjeravate namazati tavu uljem, bolje je odustati od te ideje, savjetuje stručnjakinja mrežnog izdanja BelNovosti, kuharica Julija Arhipova.

Možda mislite da prženje u maslinovom ulju poboljšava okus jela, ali zapravo može biti štetno za vaše zdravlje.

Stvar je u tome što ekstra djevičansko maslinovo ulje ima temperaturu dimljenja od oko 170 stupnjeva.

Pan
Fotografija: © Belnovosti

To znači da se na ovoj temperaturi u masti stvaraju kancerogeni koji kvare okus hrane i opasni su za tijelo.

Uzimajući u obzir činjenicu da se hrana počinje pržiti na temperaturi od 140-150 stupnjeva, možete kuhati u takvom ulju s malim upozorenjem – to morate učiniti brzo, uz stalno praćenje dima.

Ali bolje je ne riskirati i koristiti obično rafinirano ulje za prženje.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki