Zašto plačemo dok režemo luk: 3 pametna savjeta za kuhare

Ako ste ikada kuhali bilo koje jelo koje uključuje luk, sigurno su vam potekle suze dok ste gulili i sjeckali ovo povrće.

Zašto se to događa, rekla je stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, kuharica Yulia Arkhipova. Podijelila je s nama i trikove koji će vam pomoći da izbjegnete poderotine.

Zapravo, odgovor je jednostavan: kada su stanice luka oštećene, oslobađa se posebna tvar koja iritira sluznicu oka.

Dobra vijest je da je izvan njegove moći izazvati bilo kakvu ozbiljnu štetu (suze se ne računaju).

Da biste izbjegli neugodne osjećaje, upotrijebite sljedeće savjete.

Luk
Fotografija: © Belnovosti

Uzmi oštar nož

Nož kojim ćete sjeckati luk treba biti što oštriji, a radnje brze. Tako ćete oštetiti manje stanica luka, a pare neće imati vremena izazvati jaku iritaciju sluznice.

Isperite nož hladnom vodom

Ovdje je sve jasno: tekućina će jednostavno isprati one agresivne tvari koje uzrokuju vaše suze.

Ohladite luk

Prije nego počnete sjeckati, pokušajte ostaviti luk neko vrijeme u zamrzivaču – korisna svojstva luka se neće promijeniti, ali će se kemijska reakcija usporiti i bit će lakše kuhati.

Ranije smo vam rekli što možete dodati umirujući čaj.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki