Zašto su neki žumanjci narančasti, a drugi žuti? Hajde da shvatimo koji su korisniji

Vjerojatno ste primijetili da neka jaja imaju narančasti, a druga žuti žumanjak.

Mi vam kažemo utječe li boja žumanjka na korisnost jaja.

Koja su jaja zdravija: ona sa svijetlim ili blijedim žumanjcima?

Prije nekoliko godina američki znanstveni časopis Journal of Food Science objavio je studiju koja je odgovorila na to pitanje.

Znanstvenici su otkrili da svijetli žumanjci sadrže više vitamina i omega-3 polinezasićenih masnih kiselina.

Prema autorima studije, to se objašnjava činjenicom da je svijetli žumanjak karakterističan za jaja domaćih kokoši.

jaja
Fotografija: © Belnovosti

Prehrana takvih kokoši bogatija je karotenoidima koji žumanjak čine svijetlim.

Što se tiče nutritivne vrijednosti jaja, boja žumanjka nije bitna: jaja sa svijetlim žumanjkom imaju istu količinu bjelančevina, masti i kalorija kao i jaja sa svijetlim žumanjkom.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki