Zagreba Lajfhaki

4 dobrobiti šljiva

Svoju ljubičasto-crvenu boju šljive duguju antocijanima – tvarima koje štite od slobodnih radikala, uzročnika nekih vrsta raka. Evo njihovih glavnih prednosti:

Pomažu kod zatvora

Suhe ili svježe, šljive su dobar prijatelj crijeva. Pomažu kod zatvora jer su bogate vlaknima.

Smanjuju šećer u krvi

Prema kanadskim nutricionistima, oni mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i također smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Povećava gustoću kostiju osobito tijekom menopauze

Ovo voće, osim što sadrži velike količine vitamina C, vitamina A, B4, B9 i K, bogato je i fosforom, kalcijem i magnezijem. Testovi provedeni među ženama u postmenopauzi na Sveučilištu u Floridi pokazali su da su one koje su godinu dana konzumirale 100 g suhih šljiva dnevno (suhe ili svježe) povećale mineralnu gustoću kostiju.

Poboljšavaju pamćenje

Šljive su snažan antioksidans i mogu pomoći neutralizirati slobodne radikale koji utječu na pamćenje.

Exit mobile version