4 razloga da počnete jesti gorko svaki dan

Mnogo je ljudi na svijetu koji vole slatku ili začinjenu hranu. Ali puno manje je onih koji preferiraju gorku hranu. Grejp, brokula, pa čak i kava imaju gorak okus i ne vole ga svi. Prema riječima ruske nutricionistice dr. Anne Sapolovich, postoje 4 razloga za uključivanje ove vrste namirnica u svačiju prehranu.

Liječnik objašnjava da čak postoji i “sindrom nedostatka gorčine”. Neki istraživači sugeriraju da upravo zbog nedostatka gorke hrane ljudi mogu imati probavne probleme.

“Neću pretjerati ako kažem da je gorčina glavni pomagač probavi. Ona je u stanju podržati rad gastrointestinalnog trakta čak i bolje od mnogih lijekova”, kaže dr. Anna Sapolovich. Stručnjak pojašnjava da u ovom slučaju nije ni potrebno unositi veliku količinu dotične hrane.

Ovisnost o gorkoj kavi povezivala se s psihopatijom

Njegov unos aktivira proizvodnju sline koja razgrađuje složene ugljikohidrate. Počinje lučenje želučane kiseline. Kao rezultat toga, gušterača počinje proizvoditi probavne enzime.

Kome su takve namirnice potrebne – na prvom mjestu su oni koji pate od viška kilograma, kao i:

  • ljudi s neodoljivom željom za konzumacijom slatkiša
  • oni koji pate od zatvora i nadutosti
  • ljudi s aknama
  • oni s visokom razinom inzulina u krvi

Prema riječima dr. Sapolovicha, gorčina u hrani blagotvorno djeluje na rad jetre.

“Podržava naš žučni mjehur, a time i jetru. Potiče stvaranje žuči. Podsjećam da nam je žuč potrebna u probavnom procesu prije svega za probavu masnoća. Također je i prirodni antiseptik”, kaže stručnjakinja.

“Usput, ne tako davno znanstvenici su otkrili da je nezaslađena kava također dobra za jetru. Istraživači sa Sveučilišta Southampton analizirali su podatke o 500.000 ljudi i otkrili da su ljudi koji svakodnevno piju kavu 20% manje osjetljivi na razne bolesti jetre Osobe koje su pile kavu također su imale 49% manji rizik od smrti od bolesti povezanih s ovim organom”, dodaje liječnik.

Hrana s gorkim okusom može pomladiti tijelo. Na primjer, prema genetičkoj biologinji Irini Maltsevoj, bolje je ne bacati gorke krastavce. Tvari koje im daju gorak okus pomažu u uklanjanju starih i nefunkcionalnih stanica iz tijela. Gorki dijelovi krastavca pokreću mehanizme koji potiču autofagiju.

Više: Jeste li znali da je gorka hrana tako korisna?

Na koju drugu gorku hranu vrijedi obratiti pozornost:

  • cikla
  • rotkvice
  • biljke (pelin, čičak, neven)
  • lisnato povrće (rikula, peršin, cilantro)
  • začini (šafran, cimet, kurkuma)

Osim toga, gorka hrana blagotvorno djeluje na stanje srca i krvnih žila. Primjerice, američki znanstvenici otkrili su da tamna čokolada sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i pomaže u vraćanju fleksibilnosti arterija. Za sve to zaslužni su flavonoidi – prirodna bojila koja čokoladi jednostavno daju gorak okus. Usput, oni također dodaju gorčinu grejpfrutu i drugim citrusima.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki