Mnogo je ljudi na svijetu koji vole slatku ili začinjenu hranu. Ali puno manje je onih koji preferiraju gorku hranu. Grejp, brokula, pa čak i kava imaju gorak okus i ne vole ga svi. Prema riječima ruske nutricionistice dr. Anne Sapolovich, postoje 4 razloga za uključivanje ove vrste namirnica u svačiju prehranu.
Liječnik objašnjava da čak postoji i “sindrom nedostatka gorčine”. Neki istraživači sugeriraju da upravo zbog nedostatka gorke hrane ljudi mogu imati probavne probleme.
“Neću pretjerati ako kažem da je gorčina glavni pomagač probavi. Ona je u stanju podržati rad gastrointestinalnog trakta čak i bolje od mnogih lijekova”, kaže dr. Anna Sapolovich. Stručnjak pojašnjava da u ovom slučaju nije ni potrebno unositi veliku količinu dotične hrane.
Ovisnost o gorkoj kavi povezivala se s psihopatijom
Njegov unos aktivira proizvodnju sline koja razgrađuje složene ugljikohidrate. Počinje lučenje želučane kiseline. Kao rezultat toga, gušterača počinje proizvoditi probavne enzime.
Kome su takve namirnice potrebne – na prvom mjestu su oni koji pate od viška kilograma, kao i:
- ljudi s neodoljivom željom za konzumacijom slatkiša
- oni koji pate od zatvora i nadutosti
- ljudi s aknama
- oni s visokom razinom inzulina u krvi
Prema riječima dr. Sapolovicha, gorčina u hrani blagotvorno djeluje na rad jetre.
“Podržava naš žučni mjehur, a time i jetru. Potiče stvaranje žuči. Podsjećam da nam je žuč potrebna u probavnom procesu prije svega za probavu masnoća. Također je i prirodni antiseptik”, kaže stručnjakinja.
“Usput, ne tako davno znanstvenici su otkrili da je nezaslađena kava također dobra za jetru. Istraživači sa Sveučilišta Southampton analizirali su podatke o 500.000 ljudi i otkrili da su ljudi koji svakodnevno piju kavu 20% manje osjetljivi na razne bolesti jetre Osobe koje su pile kavu također su imale 49% manji rizik od smrti od bolesti povezanih s ovim organom”, dodaje liječnik.
Hrana s gorkim okusom može pomladiti tijelo. Na primjer, prema genetičkoj biologinji Irini Maltsevoj, bolje je ne bacati gorke krastavce. Tvari koje im daju gorak okus pomažu u uklanjanju starih i nefunkcionalnih stanica iz tijela. Gorki dijelovi krastavca pokreću mehanizme koji potiču autofagiju.
Više: Jeste li znali da je gorka hrana tako korisna?
Na koju drugu gorku hranu vrijedi obratiti pozornost:
- cikla
- rotkvice
- biljke (pelin, čičak, neven)
- lisnato povrće (rikula, peršin, cilantro)
- začini (šafran, cimet, kurkuma)
Osim toga, gorka hrana blagotvorno djeluje na stanje srca i krvnih žila. Primjerice, američki znanstvenici otkrili su da tamna čokolada sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i pomaže u vraćanju fleksibilnosti arterija. Za sve to zaslužni su flavonoidi – prirodna bojila koja čokoladi jednostavno daju gorak okus. Usput, oni također dodaju gorčinu grejpfrutu i drugim citrusima.
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!