Zagreba Lajfhaki

4 razloga zašto biste trebali jesti maslac

Maslac je jedna od onih namirnica koja se često jede s osjećajem krivnje.

Uostalom, mliječna mast je životinjska mast, čiju se konzumaciju preporučuje ograničiti, jer prema nekim izvorima povećana konzumacija dovodi do ateroskleroze.

U međuvremenu, maslac može biti važan dio zdrave prehrane! Postoje najmanje četiri razloga da ga uvrstite u svoju prehranu.

Prvi razlog je taj što ljudi govore loše o maslacu obično nije istina.

Postoje mnoge teorije o ulju, a većina ih ih prikazuje u negativnom svjetlu.

Fotografija: Pixabay

Možete pronaći podatak da masne kiseline sadržane u maslacu remete metabolizam lipida u tijelu, uzrokuju aterosklerozu i doprinose povećanju masnog tkiva.

Zapravo, te pretpostavke nisu potkrijepljene činjenicama. Iskreno govoreći, nema uvjerljivih dokaza da konzumacija maslaca predstavlja značajnu prijetnju u odnosu na gore navedene aspekte. Štoviše, postoje dokazi da bi moglo biti suprotno.

Ulje smanjuje obim struka.

Iako se može činiti malo vjerojatnim da će konzumiranje maslaca smanjiti razinu tjelesne masti, važno je znati da postoje dokazi koji sugeriraju da je to moguće.

Istraživači su pregledali dostupnu literaturu temeljenu na znanstvenim studijama koje procjenjuju učinak konzumacije mliječne masti na rizik od razvoja prekomjerne težine i pretilosti.

Pokazalo se da nema dokaza da veća konzumacija ulja može pridonijeti debljanju.

Štoviše, istraživači su ukazali da je odnos upravo suprotan. To znači da su ljudi koji jedu više maslaca obično mršaviji!

Maslac sadrži vrijedne vitamine i masne kiseline.

Maslac nije samo masna kiselina, već i vitamini.

Mliječna mast odličan je izvor vitamina A, a sadrži i iznimno vrijedne vitamine E, K i vitamin D.

Svi navedeni sastojci neophodni su za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Osim toga, ulje sadrži i konjugiranu linolnu kiselinu (skraćeno CLA), sastojak poznat iz dodataka prehrani za mršavljenje.

Maslac je idealan za prženje.

Tko od nas ne voli prženu hranu na maslacu? Mliječna mast jelima daje željeni okus i miris.

Vrijedi znati da je odličan za termičku obradu ne samo zbog svog okusa i mirisa, već i zbog svoje čvrstoće i otpornosti na visoke temperature. Govorimo o gheeju, ne treba ga brkati s običnim “ekstra” uljem (ne možete pržiti s njim!).

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version