4 super korisne kombinacije namirnica

Svi mi tražimo više načina da dobijemo hranjive tvari koje naše tijelo treba, ali naš unos je mnogo više od hrane koju jedemo.

Dr. Silvia Pascaleva, dr. med.: Smršaviti ne možete sami

Čak i ako jedete hranu bogatu hranjivim tvarima poput kalcija, željeza i antioksidansa, ovisno o tome kako su kombinirani, možda dobivate manje nego što mislite. Mnogi čimbenici utječu na to kako vaše tijelo apsorbira hranu, smatra dr. Katherine Perez, veganska nutricionistica.

“Bez obzira na vaše prehrambene izbore, vaša sposobnost apsorpcije hranjivih tvari mijenja se tijekom vašeg životnog ciklusa. Kao djeca trebali ste više hranjivih tvari nego kao odrasli jer je vaš način života zahtijevao više energije.

Ali vaše tijelo neće nastaviti apsorbirati određene vitamine poput B12 i druge na isti način jer se vaša želučana kiselina smanjuje s godinama. Osobito za vegane i vegetarijance, neke biljne namirnice imaju različite razine apsorpcije i mogu se mijenjati ovisno o tome kako se odnosite prema toj hrani, pa čak i o tome s čime biste je jeli,” objašnjava dr. Perez.

Srećom, postoje određene hranjive tvari koje, kada se kombiniraju, mogu povećati vašu sposobnost da ih apsorbirate. Evo nekoliko koje dr. Perez preporučuje da uzimate u isto vrijeme.

Koje je povrće najbolje za mršavljenje

4 glavna para namirnica za optimalnu apsorpciju nutrijenata:

1. Kombinirajte željezo s vitaminom C

„Nedostatak željeza velika je briga za ljude na biljnoj prehrani. “Biljni izvori željeza bolje se apsorbiraju kada ih kombinirate s onima koji sadrže veće količine vitamina C”, kaže dr. Perez. Na primjer, razmislite o jelu burrita od graha, koji je bogat željezom, i paprike narezane na kockice, koje imaju zdravu dozu vitamina C.

2. Uključite cink zajedno sa sumporom u svoju prehranu

“Cink je još jedan nutrijent koji stvara probleme onima koji žele prijeći na biljnu prehranu”, kaže dr. Perez. Nalazi se u žitaricama, sjemenkama i mahunarkama, poput slanutka. Cink se može bolje apsorbirati u kombinaciji sa sumporom. Možda već kuhate svoj slanutak s izvorima sumpora poput luka i češnjaka, a to čini apsorpciju cinka još boljom.

Kako se pravilno uzimaju lijekovi za hipertenziju?

3. Konzumirajte antioksidanse s mastima i vitaminima topivim u mastima

“Upijanje antioksidansa na veganskoj prehrani može biti malo teže. Kako biste bili sigurni da ih pravilno apsorbirate, trebali biste kuhati rajčice, koje su bogate antioksidansom likopenom, s masnoćom poput maslinovog ulja, kaže dr. Perez. “Ako napravite umak od rajčice i koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje, to će vam pomoći da aktivirate i apsorbirate likopen puno bolje nego da uopće nemate tu masnoću”, dodaje ona.

4. Uzimajte kalcij s vitaminom D

Zdravlje kostiju je vitalno za sve, čak i za ne-vegane, a kalcij je dobar za jačanje kostiju. “Kada u prehrani imate hranu bogatu kalcijem i dovoljno vitamina D, vaše tijelo će ga moći bolje apsorbirati”, kaže dr. Perez.

Kombinirajte izvore bogate kalcijem poput sojinog mlijeka, bademovog mlijeka ili jogurta biljnog podrijetla s šetnjom vani, jer vam izvor vitamina D iz sunčeve svjetlosti može pomoći da bolje apsorbirate kalcij./ zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki