Zagreba Lajfhaki

5 korisnih svojstava maslinovog ulja

Maslinovo ulje jedan je od najstarijih poznatih izvora hrane. Zbog svojih blagodati od davnina se naziva tekućim zlatom i tekućim suncem.

Dakle, koje su najznačajnije zdravstvene prednosti maslinovog ulja? Mogu li postojati situacije u kojima je uporaba maslinova ulja nepovoljna? Nutricionistica Nicola Shubrook analizira za BBC Good Food, piše BGNES.

Maslinovo ulje dobiva se prešanjem cijelih maslina. Okus maslina može varirati ovisno o zemlji u kojoj se uzgajaju: neke od njih su meke, a druge imaju gorak okus.

3 zdrava međuobroka za dijabetes

Tehnike prerade dovode do podjele maslinovog ulja u dvije skupine: rafinirano i nerafinirano. Nerafinirana ulja su čista i neprerađena ulja koja nisu bila podvrgnuta toplinskoj ili kemijskoj obradi tijekom prešanja. Stoga su čišći i oštrijeg okusa. Rafinirana ulja su prerađena i obično su svjetlije boje i blažeg okusa.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je nerafinirano maslinovo ulje dobiveno prvim prešanjem. Budući da se ulje ne zagrijava tijekom ekstrakcije, sačuvani su korisni biljni spojevi zvani polifenoli. Kao što je poznato, najkvalitetnije maslinovo ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Okus mu je izraženiji, a boja tamnija.

Većina maslinovih ulja koja nisu ekstra djevičanska ili se prodaju kao lagana mješavina su hladno prešanih i rafiniranih ulja.

Nutritivne vrijednosti maslinovog ulja

Nutritivne vrijednosti jedne žlice (11 mililitara) maslinovog ulja su sljedeće:

99 kilokalorija (kcal) / 407 kilodžula (kJ)

11 grama maslaca

6 grama zasićene masti

0 grama mononezasićene masti

9 grama polinezasićene masti

56 miligrama vitamina E

Top 5 zdravstvenih prednosti maslinovog ulja

1. Dobar je za srce

Maslinovo ulje jedna je od najvažnijih namirnica u mediteranskoj prehrani.

Dijeta za dugovječnost

Konkretno, postoje mnoga istraživanja koja pokazuju da je ekstra djevičansko maslinovo ulje korisno za zdravlje srca. To je zato što snižava krvni tlak i regulira razinu kolesterola.

Znanstvena istraživanja pokazuju da je maslinovo ulje jedini izvor “mononezasićenih masnoća” koje smanjuju rizik od moždanog udara i srčanih bolesti.

2. Smanjuje upalu

Upala je jedan od uzroka mnogih kroničnih zdravstvenih problema. To uključuje Alzheimerovu bolest i dijabetes tipa 2. Istraživanja antioksidansa poput oleinske kiseline u maslinovom ulju i njihove protuupalne uloge pokazuju da smanjuju razinu C-reaktivnog proteina koji ukazuje na upalu i stupanj upale.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je polifenolima. Jedan od tih biljnih spojeva u maslinovom ulju je oleokantal. Vjeruje se da je oleokantal prirodna tvar koja ima ista farmakološka svojstva kao lijek ibuprofen i sprječava upale. Zahvaljujući toj funkciji može biti koristan i kod reumatoidnog artritisa, koji se definira kao upala zglobova.

3. Poboljšava raspoloženje

Zdrava prehrana uključuje puno povrća, voća, cjelovitih žitarica, masne ribe i maslinova ulja. U sklopu takve prehrane maslinovo ulje ima i ulogu u smanjenju depresije.

4. Poboljšava rad mozga

Studija iz 2015. pokazala je da je mediteranska prehrana dopunjena maslinovim uljem ili orašastim plodovima poput lješnjaka i oraha pomogla u poboljšanju kognitivnih, odnosno kognitivnih, funkcija mozga u starijoj dobi. Stoga može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

5. Pruža zaštitu od kroničnih bolesti

Neka istraživanja sugeriraju da maslinovo ulje i njegov visok sadržaj polifenola mogu imati zaštitni učinak protiv dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se dobili konačni rezultati.

Može li svatko koristiti maslinovo ulje?

Narodi na čijem stolu ne nedostaje maslinovog ulja jedni su od najzdravijih ljudi na svijetu.

Ipak, rijetki su slučajevi alergije uzrokovane peludi masline, a ne maslinovim uljem.

Budući da je maslinovo ulje visoko kalorično, treba ga konzumirati umjereno./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version