5 neslućenih dobrobiti šparoga

Šparoge imaju mnoga korisna svojstva. To je otkrila Oksana Mikhaleva, endokrinologinja, nutricionistica SM klinike u Rusiji.

Mihaleva je napomenula da su prije svega šparoge bogate dijetalnim vlaknima i proteinima. Stručnjak je otkrio dobrobiti povrća i izvijestio o sadržaju fitonutrijenata u njemu, koji se mogu podijeliti u pet skupina. Prvi uključuje saponine, koji smanjuju razinu ukupnog kolesterola, i lipide niske gustoće. Osim toga, imaju antitumorski i antifungalni učinak.

Kako zimi racionalno unositi vitamine D i C

Vitamini skupine B (B1, B2, B3, B9 i B12), koji se nalaze u povrću, poboljšavaju metabolizam, smanjuju rizik od ateroskleroze i drugih bolesti srca. Folna kiselina (vitamin B9) posebno je važna za diobu stanica, stvaranje DNK i korisna je tijekom trudnoće. Šparoge također sadrže vitamine K i E.

Smrtonosno! Ovih 5 infekcija dolazi od zdrave hrane i ubijaju nas

Povrće je također bogato mineralima poput selena, kalcija, bakra, cinka, magnezija, mangana, kalija i fosfora. Ove tvari poboljšavaju zdravlje kostiju, imunološki sustav, kožu, kosu i nokte, kardiovaskularni i živčani sustav. Bioflavonoidi u šparogama snižavaju razinu kolesterola te imaju antioksidativno, antikancerogeno i antidijabetičko djelovanje na organizam.

Nutricionistica je dodala da šparoge sadrže spojeve metantiol i metional koji sadrže sumpor, a koji također imaju antiaterosklerotsko i antikancerogeno djelovanje.

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki