5 razloga zašto bismo trebali jesti brokulu

Prema filmovima, sva djeca mrze većinu povrća. No uglavnom ne podnose brokulu i prokulicu. Ovaj klišej ima dozu istine u stvarnom svijetu, jer postoji znanstveno objašnjenje za ovaj fenomen. U nepcima djece postoje specifični enzimi koji ovo povrće čine odbojnim okusom. Ali s vremenom prestajemo biti toliko osjetljivi na djelovanje enzima i čak nam se počinje sviđati okus povrća. Brokula je dobar primjer povrća koje volimo kad smo zreli. Ovu zelenu biljku možete pripremiti na više načina – kuhati je, kuhati na pari, pržiti u tavi ili na žaru ili pirjati. Može se jesti i sirov, ali prema nekim znanstvenicima termička obrada donosi nešto više zdravstvenih dobrobiti organizmu.

Djeca koja odbijaju jesti brokulu sa svog tanjura propuštaju veliko bogatstvo korisnih tvari koje unose u organizam. Evo 5 načina na koje brokula može pomoći vašem zdravlju:

1. Štite od raka
Prema mnogim znanstvenicima, brokula i sve ostalo povrće iz skupine cruciferasa sadrži mnoge elemente u tragovima i vitamine koji štite tijelo od raka. Izotiocijanat je jedinstvena tvar samo za biljke iz skupine Cruciferous. Ova tvar djeluje kao antioksidans, što posebno utječe na smanjenje rizika od raka.

2. Smanjuje razinu kolesterola
Kolesterol je odgovoran za proizvodnju žučnih kiselina. Kada jedemo masnoću, te kiseline ulaze u probavni sustav i pomažu u njenoj razgradnji, zatim ostaju u krvi, čekajući da se ponovno iskoriste. Ali kada se kiseline isperu iz tijela, tijelo mora koristiti kolesterol za stvaranje novih. Znanstvenici su pokazali da određeni spojevi u brokuli povećavaju otpuštanje žučnih kiselina, što zauzvrat snižava razinu kolesterola

3. Poboljšava vid
Nedostatak vitamina A može narušiti našu sposobnost prilagodbe na tamu ili uzrokovati tzv noćno sljepilo. Brokula sadrži beta karoten koji tijelo pretvara u vitamin A. Osim toga, brokula sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se povezuju sa smanjenim rizikom od makularne degeneracije.

4. Pomažu kod mršavljenja
U 100 grama brokule ima manje od 40 kalorija. To povrće čini idealnim kao dijetalna hrana, što je potpomognuto vlaknima u biljci cruciferous. Vlakna pomažu u pravilnoj probavi hrane, što također može pomoći u skidanju suvišnih kilograma.

5. Štiti od kroničnih bolesti
Brojni vitamini i minerali u brokuli donose brojne zdravstvene dobrobiti tijelu. Povrće sadrži vitamine C, K1 i B9, te kalij, mangan i željezo. Ali osim ovih, u brokuli ima mnogo biljnih spojeva koji djeluju kao antioksidansi. Štite od niza kroničnih bolesti i jačaju organizam.

Reference:

Chapman, M. (2008., lipanj) Kuhanje na pari značajno poboljšava in vitro vezivanje žučne kiseline zelenjave, kelja, gorušice, brokule, zelene paprike i kupusa. Preuzeto 9. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19083431/
Park, J. (2009., veljača) Konferencija na temu “Multidisciplinarni pristupi problemima prehrane”. Simpozij na temu “Prehrana i zdravlje”. Unos povrća iz skupine Cruciferous i rizik od raka kod ljudi: epidemiološki dokazi. Preuzeto 9. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19061536/
Majsterek, I. (2022., 16. veljače) Lutein i zeaksantin i njihove uloge u makularnoj degeneraciji povezanoj sa starenjem-neurodegenerativnoj bolesti. Preuzeto 9. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35215476/

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki