5 razloga zašto jesti patlidžan

5 razloga zašto jesti patlidžan

Izvor: iStockphoto

Patlidžan je kod nas popularan i kao “plava rajčica” i sličan je rajčici po tome što je botanički definiran kao voće, a ne kao povrće, kako je to općeprihvaćeno. Unatoč nazivu “plava rajčica”, patlidžan ima dosta sličnosti s krumpirom i tikvicama.

Patlidžan se ističe ljubičastom bojom i duguljastim oblikom, a kuhan u jelima ima blag, gotovo sladak okus. Može se konzumirati na bilo koji način – pržen, pečen, sotiran, pečen na žaru. Popularnost patlidžana može se zahvaliti njegovoj boji i okusu, ali o njemu se također može puno reći njegov koristan doprinos na tijelo. Patlidžan sadrži mnoge tvari koje pomažu i štite od bolesti.

Predstavljamo vam 5 načinau čemu patlidžan pomaže organizmu:

  1. Biljka je bogata nutrijentima koji daju energiju i jačaju organizam. Sadrži vlaknokao i vitamine i minerale kao što su mangan, kalij i vitamin K i Vitamin C. Patlidžan također nije kaloričan, što ga čini idealno za skidanje viška kilograma;
  2. Osim vitamina i minerala, patlidžan sadrži mnoge biljne tvari koje djeluju kao antioksidansi. Štite od oksidativnog stresa i štite tijelo od kroničnih bolesti kao što su dijabetes ili kardiovaskularne bolesti. Jedan od takvih antioksidansa je pigment koji patlidžanu daje karakterističnu ljubičastu boju. Posebno je jak u borbi protiv slobodnih radikala;
  3. Zbog sadržaja vlakno u patlidžanu, on može usporiti probavu u organizmu i tako usporavaju apsorpciju šećera. Odgođeni proces apsorpcije održava stabilnu razinu šećera u krvi te sprječava nagle skokove razine glukoze u krvi. U patlidžanu postoje biljne tvari koje smanjuju ukupnu apsorpciju šećera i povećavaju oslobađanje inzulina;
  4. Neke biljke poput patlidžana sadrže solasodin ramnozil glikozide (solasodin ramnozilni glikozidi – SRGs) – tvari koje mogu smanjiti rizik od raka pa čak i uništiti stanice raka u tijelu. Studije pokazuju da konzumacija voća i povrća, poput patlidžana, može smanjiti rizik od mnogih vrsta raka;
  5. Neka istraživanja pokazuju da jedenje patlidžana može za smanjenje razine kolesterola u tijelušto god smanjiti rizik od srčanih bolesti. Konzumacija patlidžana može i za poboljšanje rada srca i smanjiti rizik od srčanog udara.

Reference:
Hennekens, C. (1993., kolovoz) Antioksidansi i kardiovaskularne bolesti: pregled. Preuzeto 15. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8409105/
Wang, X. (2015., travanj) Učinak uzoraka glikozilacije antocijanina kineskog patlidžana i drugih derivata na učinkovitost antioksidansa u staničnoj liniji ljudskog debelog crijeva. Preuzeto 15. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25442541/
Poutanen, K. (2010., 31. ožujka) Utjecaj prehrambenih polifenola na metabolizam ugljikohidrata. Preuzeto 15. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2871121/
Chase, T. (2012., 13. siječnja) Solasodin ramnozil glikozidi uzrokuju apoptozu u stanicama raka. Pokreću li oni i imunološki sustav što rezultira dugotrajnom zaštitom od raka? Preuzeto 15. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22399274/
Subar, A. (1992) Voće, povrće i prevencija raka: pregled epidemioloških dokaza. Preuzeto 15. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1408943/
Das, D. (2011., srpanj) Kardioprotektivna svojstva sirovog i kuhanog patlidžana (Solanum melongena L). Preuzeto 2023., 15. lipnja s

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki