Zagreba Lajfhaki

5 razloga zašto jesti pistacije

Pistacija je jestivi zeleni orah koji je plod niskog žbunastog stabla u ljusci. Osim kao ukusna poslastica, ovaj se orašasti plod koristi u kulinarstvu, točnije u slastičarstvu. Neke od poznatijih slastica koje sadrže pistacije su baklava, halva i sladoled. Orašasti plodovi, osim lako prepoznatljivog okusa i zelene boje, donose i mnoge zdravstvene dobrobiti.

1. Malo kalorija, puno proteina
Pistacije su kompletna namirnica koja vas može brzo zasititi nakon što pojedete malu količinu. Orašasti plodovi imaju nisku kalorijsku vrijednost u usporedbi s drugim orašastim plodovima i sadrže zdrave masnoće, što je karakteristično svojstvo mnogih od njih. Pistacije sadrže veliku količinu proteina – 100 grama pistacija sadrži 14 grama proteina.


2. Antioksidansi
U usporedbi s drugim orašastim plodovima i sjemenkama, pistacije sadrže značajno veću količinu antioksidansa. Ove tvari štite tijelo od stanja kao što su kronične upale i rak. Sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin, koji osim antioksidansa imaju i druge funkcije. Oni mogu spriječiti oštećenje očiju od plavog svjetla i održati dobar vid. Polifenoli su najizraženiji antioksidansi u pistacijama i pomažu u zaštiti organizma od raka i kardiovaskularnih bolesti.


3. Vitamini i minerali
Osim masnoća, pistacije sadrže i druge korisne hranjive tvari poput vitamina B6 i kalija koji imaju niz zdravstvenih prednosti za tijelo. Vitamin B6 podupire regulaciju šećera u krvi u tijelu, kao i stvaranje hemoglobina, molekule neophodne za krvožilni sustav. Kalij jača tijelo regulirajući srčani ritam i pomaže pravilnom funkcioniranju mišića i živčanih sklopova.


4. Vlakna
Crijevna mikroflora u tijelu ima mnoge potporne funkcije za metabolizam. Raznolikost korisnih bakterija u njemu služi za njegovo jačanje. Pistacije sadrže vlakna koja su dobrodošla u probavnom sustavu i mogu poslužiti kao prebiotici za bakterije u crijevnoj mikroflori. Vlakna pistacija također se mogu pretvoriti u korisne masne kiseline koje smanjuju rizik od probavnih smetnji.


5. L-arginin
To je aminokiselina u pistaćima koja se nakon konzumiranja pretvara u dušikov oksid. Ova tvar igra važnu ulogu u procesu širenja i sužavanja krvnih žila, koji se također naziva vazodilatacija. Istraživanja pokazuju da jedenje pistacija poboljšava zdravlje krvnih žila. Pravilan rad krvnih žila pomaže u cirkulaciji krvi, što je važno za mnoge druge procese u tijelu.


References:
Blomhoff, R. (2006., srpanj) Sadržaj redoks-aktivnih spojeva (tj. antioksidansa) u hrani koja se konzumira u Sjedinjenim Državama. Preuzeto 23. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16825686/
Glei, M. (2017., 15. travnja) B-vitamini, karotenoidi i α-/γ-tokoferol u sirovim i prženim orasima. Preuzeto 23. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27979196/
Isenberg, J. (2017., 1. ožujka) Dušikov oksid: što je novo u NO?. Preuzeto 23. svibnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5401944/
Sabate, J. (2018., 22. svibnja) Orašasti plodovi i kardiovaskularne bolesti. Preuzeto 23. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29800597/

Exit mobile version