Zagreba Lajfhaki

5 razloga zašto jesti slatki krumpir

Izvor: iStockphoto

Slatki krumpir, koji se naziva i slatki krumpir, zapravo nije povezan s povrćem koje poznajemo kao krumpir. Ova biljka izvana ima smećkastu ili ljubičastu boju, a iznutra narančasti mesnati dio. Vrlo je popularan u mnogim zdravstvenim dijetama, poput paleo dijete ili Atkinsove dijete. Batat se može koristiti u mnogim receptima gdje jelu daje sladak, kremast okus. Batat se može pripremati na više načina i u kombinaciji s drugim povrćem, a pritom posjedovati mnogo korisnih tvari za tijelo. Batat se najčešće kuha pečenjem, ali se i kuha ili prži.

Batat sadrži mnoge korisne tvari koje blagotvorno djeluju na tijelo i štite ga od određenih bolesti. Predstavljamo vam 5 zdravstvenih prednosti od konzumacije slatkog krumpira:

  1. Podržavaju zdravlje debelog crijeva. Količina vlakana u slatkom krumpiru može biti korisna za probavni sustav. Kada uđu u probavni trakt, vlakna pomažu boljem propuštanju probavnih tvari i pomažu stvaranju korisnih masnih kiselina u tijelu (kada crijevne bakterije fermentiraju vlakna);
  2. Štite od raka. Batat ima antioksidanse koji štite tijelo od raka. Jedan od njih zove se antocijanin i štiti od raka želuca i dojke. Neke su studije također pokazale zaštitni učinak batata protiv raka debelog crijeva;
  3. Poboljšavaju vid. Batat je najpoznatiji po sadržaju beta karotena. Ova tvar daje povrću svijetlu boju i može poboljšati vid. Kada uđu u tijelo, beta karoteni se pretvaraju u vitamin A, koji pomaže u formiranju receptora u očima koji hvataju svjetlost. Antocijanini također pomažu kod vida štiteći očne stanice od oštećenja;
  4. Pospješuju rad mozga. Antocijani u slatkom krumpiru su antioksidansi, pa štite tijelo od kroničnih upala i bolesti. Smanjenje kronične upale može poboljšati neke funkcije mozga. Studije su otkrile da jedenje slatkog krumpira poboljšava pamćenje;
  5. Jačaju imunološki sustav. Vitamin A je tvar koja je potrebna imunološkom sustavu kako bi najučinkovitije funkcionirao. Beta karoten u slatkom krumpiru bogat je izvor vitamina A. Također pomaže smanjiti upale u probavnom sustavu, što također poboljšava funkciju imunološkog sustava.


Reference:
McKeown, N. (2016., 15. studenog). Razumijevanje fizike funkcionalnih vlakana u gastrointestinalnom traktu: pristup utemeljen na dokazima za rješavanje trajnih zabluda o netopivim i topivim vlaknima. Preuzeto 16. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27863994/
Holscher, H. (2017., 6. veljače) Dijetalna vlakna i prebiotici i gastrointestinalna mikrobiota. Preuzeto 16. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28165863/
Karunasinghe, N. (2017., 30. rujna) Svojstva slatkog krumpira obogaćenog antocijaninom u prevenciji raka u mišjem modelu APCMIN. Preuzeto 16. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29018778/
Reza, H. (2020., 26. listopada) Mehanički pregled β-karotena, luteina i zeaksantina u zdravlju i bolesti oka. Preuzeto 16. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7692753/
Wang, C. (2015., 11. lipnja) Utjecaj antocijanina ljubičastog slatkog krumpira na karakteristike rasta pigmentnih epitelnih stanica ljudske retine. Preuzeto 16. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464420/
Mi, Y. (2018., 17. siječnja) Ljubičasta boja slatkog krumpira smanjuje neuroupalu izazvanu visokom masnoćom u mišjem mozgu inhibicijom aktivacije MAPK i NF-κB. Preuzeto 16. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29344660/
Zheng, S. (2018., 6. rujna) Uloga vitamina A u imunološkom sustavu. Preuzeto 2023., 16. lipnja s

Exit mobile version