Općenito je prihvaćeno da kod dijabetesa pacijent treba smanjiti količinu šećera kako bi izbjegao zdravstvene probleme.
Međutim, Nata Gonchar, predsjednica Udruge dijetetičara i zdravstvenih trenera (ANCH), kaže da neka slatka hrana može štetiti.
5 slatkih namirnica koje ne podižu šećer u krvi
Prema riječima stručnjaka, to su bundeva, šipak, sirova cikla, makadamija orasi i sirova mrkva. Činjenica je da ti proizvodi imaju niži glikemijski indeks (GI) – njegova vrijednost odražava brzinu kojom hrana podiže razinu šećera u krvi.
Doktor: Ovo je najkorisniji zaslađivač – ne podiže šećer u krvi, a sadrži hrpu vitamina
Dakle, bundeva ima GI 75, mrkva – 65, šipak – 35, cikla – 30, a makadamija – 15.
Stručnjak kaže da se hrana s niskim GI sporije probavlja i uzrokuje sporiji porast razine šećera u krvi, a time i razine inzulina.
Doktor: Ovaj orah snižava krv i šećer
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!