Zagreba Lajfhaki

5 vrsta ribe s kojima ne smijete pretjerivati

Navikli smo misliti da je riba vrlo zdrav proizvod koji treba uključiti u našu prehranu. No, nije svakoj ribi mjesto na našem stolu, a neke bi trebalo u potpunosti izbjegavati.

► Skuša

Skuša sadrži mnogo žive, koja se, nažalost, ne izlučuje, već se nakuplja u ljudskom tijelu. Maksimalni unos skuše za odrasle je samo 200 g mjesečno, za djecu – 100 g atlantske skuše smatra se najsigurnijom.

► Tuna

Ne biste trebali jesti puno ove ribe iz istog razloga kao i skuša – ima visok sadržaj žive. Osim toga, u svom prirodnom staništu ova je riba na rubu izumiranja, a one koje se uzgajaju u industrijskim razmjerima hrane se raznim lijekovima za ubrzavanje rasta (antibiotici, hormoni). Odrasli smiju jesti samo 100 g tunjevine mjesečno, a djeci se ova riba nikako ne smije davati.

Riba ili dodaci Omega-3?

► Tilapija

Malo je korisnih masnih kiselina koje ljudsko tijelo može dobiti iz ove vrste ribe. Ali sadrži mnogo “štetnih” masti koje pridonose nakupljanju kolesterola. Tilapija je posebno štetna za alergičare, kao i osobe sa srčanim bolestima, astmom i artritisom.

Jegulja

Zbog visokog udjela masnog tkiva ova riba doslovno upija sve štetne proizvode industrije koji padnu u vodu. Ukupno se mjesečno može pojesti samo 300 g jegulje za odrasle i 200 g za djecu.

Pangasius

Pangasius se na našim policama pojavljuje uglavnom iz Vijetnama. Tamo se ova riba lovi u jednoj od najzagađenijih rijeka na svijetu – Mekongu. Osim visoke razine žive, meso pangasiusa sadrži kancerogene tvari – nitrofurazon i polifosfate.

Exit mobile version