Stručnjaci projekta Healthy Nutrition.rf identificirali su 5 začina za poboljšanje zdravlja i očuvanje mladosti te dali savjete kako ih pravilno koristiti.
Kurkuma se bori protiv upalnih procesa u tijelu, poboljšava rad mozga i zahvaljujući kurkuminu smanjuje rizik od raka. Netopljiv je u vodi i ima nisku stopu apsorpcije. Stručnjaci savjetuju dodavanje crnog papra jelima od kurkume. Supstanca piperin u crnom biberu povećava apsorpciju kurkumina, piše BGNES.
Cimet djeluje umirujuće. Cejlonski cimet sadrži tvari koje su prirodni antiseptici. Norma za konzumaciju cimeta dnevno je do 6 godina. U trgovinama se često prodaje analog cimeta – kasija, koji ima mnogo manje korisnih tvari, naglašavaju stručnjaci.
Bosiljak je idealan za stres
Đumbir može smiriti temperaturu, ublažiti simptome prehlade, pomoći kod nadutosti i mučnine te poboljšati probavu. Međutim, imajte na umu da je đumbir kontraindiciran za osobe s gastrointestinalnim i bubrežnim problemima. Zdrava osoba može uzeti 4 grama đumbira dnevno.
Češnjak je prirodni antibiotik. Tvar alicin, koja je odgovorna za njegovu terapeutsku funkciju, zagrijavanjem se raspada. Kako biste što bolje iskoristili češnjak, treba ga konzumirati svježeg i sirovog. Jedan češanj dnevno sprječava simptome prehlade i ubrzava oporavak nakon bolesti.
Ljute papričice produžuju život. To je dokazala studija koju je provela Kineska biobanka u Kadooriju. Jedinstvena tvar kapsaicin u paprici poboljšava metabolizam i snižava razinu kolesterola u krvi.
Stručnjaci iz projekta Healthy Nutrition.rf podsjećaju da se prije redovite konzumacije ovih začina posavjetujte s liječnikom.