Zagreba Lajfhaki

5 zdravstvenih dobrobiti jedenja avokada

Avokado je plod biljke sa zelenim mesnatim dijelom i velikom košticom u sredini. Iako se avokado koristi u mnogim slanim jelima kao što su salate i guacamole, avokado je voće. Botanika svrstava avokado u obitelj bobičastog voća, koja uključuje jagode, maline i kupine. Bez obzira na botaničku klasifikaciju, avokado se smatra superhranom. Sadrži značajnu količinu i raznolikost hranjivih tvari, kao i drugih korisnih biljnih spojeva koji su od velike važnosti za organizam.

Evo 5 zdravstvenih dobrobiti konzumiranja avokada:


1. Biljka bogata hranjivim tvarima
Avokado sadrži mnogo vitamina i minerala. Neki od njih su vitamini C, K, E i B6 te minerali poput magnezija, niacina i kalija. Najvrjedniji nutrijent u avokadu su njegove zdrave masti. Pomažu pri jelu dajući osjećaj sitosti. Masti imaju važnu ulogu u zdravlju kože, probavnog i imunološkog sustava.


2. Podržavaju zdravlje srca
Beta sitosterol se pojavljuje na popisu korisnih tvari koje sadrži avokado. Ova tvar pomaže u održavanju zdrave razine kolesterola. Masnoća u avokadu pomaže u pravilnoj razgradnji ugljikohidrata, što pomaže u regulaciji razine šećera u krvi.


3. Smanjuju rizik od depresije
Avokado je dobar izvor folne kiseline. Važan je za sustav prehrane, ali je povezan i s dobrim psihičkim stanjem. Studije su otkrile da folna kiselina omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari u mozgu. Ovaj proces je važan, a poremećaji u njemu mogu oštetiti proizvodnju hormona poput serotonina i dopamina koji imaju važnu ulogu u raspoloženju.


4. Štite oči od oštećenja
Lutein i zeaksantin su kemikalije koje djeluju kao antioksidansi za oči. Sadrži ih avokado i štiti oči od svih vrsta oštećenja, uključujući i ona od stalnog izlaganja UV zrakama.


5. Pruža dobru zaštitu od kroničnih bolesti
Hranjive tvari u avokadu, posebice masti i vlakna, štite tijelo od kroničnih bolesti. Blagotvorne masne kiseline dokazano djeluju protiv srčanih bolesti, a vlakna smanjuju rizik od moždanog udara, pretilosti i hipertenzije.

Reference:

Dreher, M. (2018., prosinac) Novi zdravstveni učinci cjelovitog voća i voćnih vlakana. Preuzeto 8. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315720/
Johansson, M. (2019., listopad) Učinci omega-3 masnih kiselina na imunološke stanice. Preuzeto 8. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/
Kagawa, Y. (2017., rujan) Genetski polimorfizmi i status folata. Preuzeto 8. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5601299/
Ware, M. (2023., 3. siječnja) Zašto je avokado dobar za vas? Preuzeto 8. lipnja 2023. s https://www.medicalnewstoday.com/articles/270406

Exit mobile version