Od tamnocrvene do zlatnožute, trešnje su mnogima omiljeno voće. Koštičavo voće dolazi iz roda šljive. Na tržištu se može naći sirov, smrznut ili konzerviran. Dostupne su i sušene višnje, kao i voćni sok. Osim dekorativne vrijednosti voćke i slatkog okusa ploda, plod trešnje je koristan za organizam. Zbog velike zastupljenosti vrijednih tvari, trešnje su označene kao superhrana.
1. Protuupalna i antikancerogena svojstva
Tvar koja trešnjama daje jarko crvenu boju je pigment antocijan. Zajedno s flavonoidima u voću, te su tvari antioksidansi i štite tijelo od kroničnih upala, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa. Trešnje opskrbljuju tijelo vitaminima A, C i E.
Visoke količine antocijana i melatonina štite tijelo od oštećenja stanica koje može dovesti do raka. Znanstvena istraživanja također su otkrila druge bioaktivne spojeve u trešnjama koji doprinose smanjenom riziku od raka.
2. Poboljšavaju kvalitetu sna
Trešnje sadrže visoke razine melatonina i triptofana. Melatonin, koji se naziva i “hormon sna”, regulira naš biološki sat i pomaže u održavanju obrasca spavanja. Triptofan je aminokiselina koja je građevni blok u sintezi proteina u tijelu, kao što su serotonin i melatonin.
3. Smiruje mišićnu groznicu
Zbog prisutnosti protuupalnih flavonoida i antioksidansa, trešnje mogu ublažiti bolne mišiće nakon vježbanja. Znanstvena istraživanja sugeriraju da su svojstva trešanja slična onima protuupalnih lijekova poput ibuprofena protiv bolova, ali bez opasnosti od nuspojava.
4. Oni štite srce
Konzumiranje više kalija i manje natrija snižava krvni tlak i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Jedna zdjelica trešanja sadrži 260 miligrama kalija, vrlo malo natrija i visok udio biljnih sterola koji djeluju protiv kolesterola u tijelu.
5. Poboljšavaju razinu šećera u krvi
Zbog niske razine glukoze, trešnje ne podižu razinu šećera u krvi. Vlakna koja se nalaze u vanjskom sloju trešnje također doprinose regulaciji šećera u krvi.
Bilo da se jedu sirove ili u nekom drugom obliku, zdravstvene prednosti trešanja su neporecive. Nutricionisti upozoravaju da unatoč blagodatima i korisnim nutrijentima u trešnjama, one sadrže ugljikohidrate s kojima ne treba pretjerivati.
Reference:
Klinika Cleveland. Trešnja na vrhu: 8 zdravstvenih dobrobiti trešanja.