Zagreba Lajfhaki

6 dobrih razloga zašto jesti brokulu

Brokula je zeleno povrće koje izgleda kao minijaturno stablo. Sadrži čitavu paletu hranjivih tvari. Bogata je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Evo nekih zdravstvenih dobrobiti jedenja brokule:

1. Bogata vitaminima, mineralima i bioaktivnim spojevima

Brokula se može jesti kuhana ili sirova – oba načina su potpuno zdrava. Različiti načini kuhanja, kuhanje, prženje, kuhanje na pari i pećnica u mikrovalnoj pećnici, utječu na nutritivni sastav povrća, posebice smanjenje sadržaja vitamina C. Kuhanje na pari je najnježniji način obrade. Ipak, sirova ili kuhana, brokula je izvrstan izvor vitamina C. Samo pola šalice (78 grama) kuhane brokule osigurava 84% referentnog dnevnog unosa vitamina – više od pola naranče.

2. Sadrže snažne antioksidanse koji imaju zaštitni učinak

Antioksidansi su molekule koje sprječavaju ili neutraliziraju oksidacijske procese uzrokovane slobodnim radikalima. Glavno svojstvo ovih tvari je da uništavaju slobodne radikale u našem tijelu, poput teških metala i toksina, te nas štite od mnogih bolesti. Antioksidansi sadržani u brokuli, poput askorbinske kiseline (vitamin C), jedan su od onih korisnih tvari koje poboljšavaju našu imunološku obranu.

Brokula ima visoku razinu glukorafanina. To je spoj koji se tijekom probave pretvara u snažan antioksidans zvan sulforafan. Prema istraživanjima, sulforafan ima mnoge dobrobiti za naše zdravlje: snižava šećer u krvi, razinu kolesterola, oksidativni stres i razvoj kroničnih bolesti. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjela njegova uloga u ljudskom tijelu.

Brokula sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin, koji mogu spriječiti oksidativni stres i oštećenje stanica očiju.

3. Smanjuju upalu

Brokula sadrži niz bioaktivnih spojeva za koje se pokazalo da smanjuju upale u tkivima ljudskog tijela. Kemferol, flavonoid u brokuli, ima snažan protuupalni učinak. Studije među pušačima također otkrivaju da konzumacija brokule dovodi do značajnog smanjenja upale.

4. Štite od nekih vrsta raka

Cruciferous povrće, kao što je brokula, sadrži različite bioaktivne spojeve koji mogu smanjiti oštećenje stanica uzrokovano nekim kroničnim bolestima. Mnoga istraživanja pokazuju da konzumacija križanog povrća može zaštititi od određenih vrsta raka, poput raka dojke, prostate, želuca, bubrega ili mjehura. Iako su ovi podaci ohrabrujući, oni nisu dovoljni za konačnu izjavu o ulozi brokule u prevenciji raka.

5. Antioksidansi i vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi

Konzumiranje brokule može poboljšati kontrolu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Studija na osobama s dijabetesom tipa 2 otkrila je značajno smanjenje inzulinske rezistencije kada su se klice brokule konzumirale svakodnevno tijekom mjesec dana. Brokula je vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana. Istraživanja pokazuju da je visoka konzumacija vlakana povezana s nižom razinom šećera u krvi i boljom kontrolom dijabetesa.

6. Podržavaju zdravlje srca

Poznato je da su povišene razine lošeg LDL-kolesterola i triglicerida glavni čimbenici rizika za bolesti srca. Studije pokazuju da brokula može pomoći u zdravlju srca. Specifični antioksidansi sadržani u njemu smanjuju rizik od srčanog udara.

Studija je otkrila značajno smanjenje triglicerida i lošeg kolesterola kod ljudi koji su uzimali dodatak izdanka brokule u prahu.

Exit mobile version