Zagreba Lajfhaki

6 zdravstvenih dobrobiti breskvi

Breskvu u trgovini lako prepoznajemo – bez dodira ćemo je razlikovati od ostalih po bojama koje se prelijevaju od narančaste do žute i crvene. Možemo je prepoznati čak i s povezom preko očiju – na dodir je gotovo čupava zbog mahovine. Treće po čemu je breskva lako prepoznatljiva je okus – plod je sočan i sladak, blago kiselkast za svježinu. To je ono što breskvu čini tako popularnim voćem. Ako vam se ne sviđa nejasna ovojnica breskve, tu su nektarine za vas – okus im je gotovo isti, bez nejasne kožice i istih šarenih, punih boja.

Voće se može nabaviti svježe u supermarketima, a voće i povrće ima i konzervirano – bilo u konzervi ili u obliku kompota. Osim što se jede svježa, breskva se može koristiti i u mnogim slasticama – kolačima, pitama, sladoledima.

Evo za što je breskva dobra:

1. Hranjive tvari i antioksidansi
Breskva sadrži mnogo vitamina i minerala. Dobra prisutnost vitamina C, A, E i K, kao i minerala poput kalija, mangana i bakra. Sve ove tvari podržavaju tijelo na različite načine, a osim toga u breskvi se nalaze i druge biljne tvari. Djeluju kao antioksidansi koji jačaju tijelo protiv učinaka starenja i kroničnih bolesti.


2. Pomažu probavi
Uz sve hranjive sastojke u mesnatom dijelu, kora breskve daje i blagotvorna vlakna. Ova vlakna pomažu hrani da se lakše kreće kroz probavni sustav i postaje korisna hrana za crijevnu mikrofloru.


3. Poboljšavaju zdravlje srca
Neka istraživanja pokazuju da se tvari u breskvi vežu za žučne kiseline u tijelu. Ove žučne kiseline, kada se izlučuju iz tijela, snižavaju razinu kolesterola u krvi.


4. Poboljšajte zdravlje kože
Biljke u breskvama pomažu koži da ostane hidratizirana. Tako se poboljšava struktura kože. Studije pokazuju da breskva također može zaštititi kožu od UV zraka.


5. Smanjite simptome alergije
U alergijskoj reakciji, tijelo proizvodi histamine, kemikaliju koja ima za cilj eliminirati sumnjivi alergen. Breskve smanjuju simptome alergijske reakcije sprječavajući otpuštanje histamina u krvotok.


6. Smanjuju rizik od raka
Korica breskve sadrži mnogo karotenoida. To su pigmenti koji breskvama daju karakterističnu boju, ali i djeluju kao antioksidansi. To znači da mogu smanjiti rizik od raka. Druge biljne tvari u breskvi mogu izravno eliminirati stanice raka bez oštećenja zdravih stanica.


Reference:

Tundis, R. (2015., rujan) Prunus persica var. platycarpa (Tabacchiera breskva): bioaktivni spojevi i antioksidativno djelovanje etanolnih ekstrakata pulpe, kore i sjemenki. Preuzeto 2. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26138775/
Xu, C. (2012., prosinac) Učinak dijetalnih vlakana na zatvor: meta analiza. Preuzeto 2. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23326148/
Smith, G. (2007.) In vitro vezanje žučnih kiselina bananama, breskvama, ananasom, grožđem, kruškama, marelicama i nektarinama. Preuzeto 2. lipnja 2023. s https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606002056
Saito, M. (2017., travanj) Učinci glukozilceramida izvedenog iz breskve (Prunus persica) na ljudsku kožu. Preuzeto 2. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5740493/
Lee, S. (2013., prosinac) Antialergijski upalni učinci cijanogenih i fenolnih glikozida iz sjemena Prunus persica. Preuzeto 2. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24555287/
Cisneros-Zevallos, L. (2014., 1. prosinca) Polifenoli odabranih genotipova breskve i šljive smanjuju vitalnost stanica i inhibiraju proliferaciju stanica raka dojke, a ne utječu na normalne stanice. Preuzeto 2. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24996346/

Exit mobile version