Jagode su jedno od najpopularnijih vrsta voća. Uglavnom su proljetno i ljetno voće, no dostupne su i smrznute jagode koje se mogu kupiti tijekom cijele godine i konzumirati bez gubitka svježine. Svojim atraktivnim izgledom, svježom aromom i slatkastim okusom voće je među najjedenijima, no jagode donose i mnoge dobrobiti organizmu. Evo njih 7:
1. Antioksidansi
Jedno od najvažnijih korisnih svojstava jagoda je njihova prisutnost antioksidansa. Među voćem, oni su jedan od najvećih izvora ovih tvari. Antioksidansi mogu usporiti i zaustaviti oksidativni stres te ukloniti štetne oksidacijske agense u tijelu. Oksidativni stres je pojam koji opisuje stanje prekomjernog stvaranja slobodnih radikala u tijelu, a može povećati rizik od bolesti srca ili raka. Antioksidansi neutraliziraju te slobodne radikale i djeluju protiv oksidativnog stresa.
2. Vitamin C
Najučinkovitiji antioksidans u jagodama je vitamin C. Studije pokazuju da će se konzumiranjem samo jedne zdjelice jagoda osigurati potrebna doza vitamina C za cijeli dan. Vitamin C također je povezan sa zdravljem imunološkog sustava i bitna je tvar za tijelo.
3. Smanjen kardiometabolički rizik
Rezultati istraživanja antioksidansa ukazuju na smanjenje rizika od srčanih bolesti uz konzumaciju jagoda. U studijama u kojima su se jagode konzumirale četiri tjedna, razine antioksidansa su porasle, a razine upale povezane s kardiometaboličkim rizicima naglo su pale. Također je pronađena veza između konzumacije jagoda i smanjenog rizika od dijabetesa zbog sposobnosti voća da smanji otpornost tijela na inzulin – povećana rezistencija na inzulin povezana je s razvojem dijabetesa tipa 2.
4. Smanjen rizik od demencije
Jagode poboljšavaju zdravlje mozga. Pogoršanje kognitivnih sposobnosti opasno je za dobru kvalitetu života i često dolazi s popratnim bolestima poput artritisa, dijabetesa ili bolesti srca. Konzumacija jagoda povezana je sa smanjenim rizikom od Alzheimerove bolesti, a prema studiji objavljenoj u Hranjive tvarimože usporiti kognitivni pad.
5. Snižene razine kolesterola
Visoki kolesterol je uobičajeno stanje koje može dovesti do problema sa srcem ili moždanog udara. Uključivanje jagoda u prehranu može pomoći u normalizaciji razine kolesterola, pokazalo je drugo istraživanje objavljeno u Hranjive tvari.
6. Protuupalna tvar
Kronična upala predisponira za rak i bolesti srca, dijabetes i još mnogo toga. Vrsta antioksidansa zvanih flavonoidi može spriječiti te rizike. Pigment antocijanin koji jagodama daje karakterističnu crvenu boju također ima protuupalna svojstva.
7. Prebiotik
Osim vitamina C i drugih antioksidansa, jagode su korisne i jer su prebiotik. Prebiotici su tvari koje blagotvorno djeluju na bakterije u crijevnom traktu i sudjeluju u stvaranju zdrave crijevne mikroflore. Polifenoli su tvari u jagodama koje imaju prebiotičko djelovanje i pomažu razvoj mnogih korisnih mikroorganizama u crijevnoj mikroflori. Zahvaljujući djelovanju ovih mikroorganizama imamo i bolji imunitet.
Reference: