Zagreba Lajfhaki

7 dobrobiti jedenja gljiva

Poznate kao biološko carstvo, gljive su po svojoj raznolikosti i brojnosti odmah uz biljke. Otkrivene su tisuće vrsta gljiva, od kojih se neke koriste u ishrani. Mogu se dodati jelima, ali su dostupni i kao dodaci prehrani koji se uzimaju u medicinske svrhe. Osim snažnog umami okusa koji daju, gljive sadrže i brojne bioaktivne tvari koje smanjuju rizik od bolesti i jačaju organizam.

Predstavljamo vam 7 načina na koje redovita konzumacija gljiva utječe na zdravstveno stanje

1. Oni poboljšavaju imunološki sustav

Kardiovaskularna stanja, stanja raka i druga medicinska stanja povezana su s kroničnom upalom. Gljive sadrže antioksidanse ergotionein i glutation – tvari koje se bore protiv oksidativnog stresa koji dovodi do mnogih bolesti poput raka. Sadržaj cinka u gljivama također podržava imunološki sustav kao i rast.

2. Snižava krvni tlak

Od svih vitamina i minerala, kalij je onaj koji pomaže tijelu regulirati visoki krvni tlak. Utvrđeno je da je kalij jedan od hranjivih tvari koje ljudi najmanje apsorbiraju. Sprječava štetno djelovanje velike količine natrija u tijelu.

3. Oni pomažu izgubiti težinu

Prehrana koja uključuje gljive može dovesti do gubitka težine. U studiji s djelomičnom zamjenom konzumacije mesa gljivama postignuti su poboljšani rezultati u gubitku težine. Gljive također mogu smanjiti potrebu za dodatkom soli pri jelu, što povoljno utječe na količinu natrija u tijelu. Natrij je elektrolit koji u visokim razinama u tijelu može uzrokovati oštećenje bubrega.

4. Štiti mozak

Bogata nutritivna vrijednost u gljivama može zaštititi mozak od kognitivnih oštećenja. Pomažu i polifenoli te antioksidansi čija funkcija štiti od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

5. Jača srce

Bioaktivni spojevi i nutrijenti u gljivama sprječavaju stvaranje plaka u krvnim žilama. Zamjena mesa gljivama u prehrani dovela je do niže razine kolesterola u nekim studijama.

6. Poboljšava zdravlje crijeva

Gljive koje jedemo nose mnoštvo korisnih bakterija i virusa koji doprinose crijevnoj mikroflori našeg tijela i potiču rast korisnih bakterija za promicanje zdravlja.


Reference:
Richie Jr, J. (2021., 16. ožujka) Veća konzumacija gljiva povezana je s nižim rizikom od raka: sustavni pregled i meta-analiza opservacijskih studija. Preuzeto 16. svibnja 2023. s https://doi.org/10.1093/advances/nmab015
Pan, M. (2018., 5. studenog) Učinci ljekovitih i jestivih gljiva protiv pretilosti. Preuzeto 16. svibnja 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6278646/
Gonzales-Dominguez, R. (2021., 18. listopada) Metaboliti hrane i mikrobiote povezani su s kognitivnim propadanjem kod starijih subjekata: 12-godišnja prospektivna studija. Preuzeto 16. svibnja 2023. s https://doi.org/10.1002/mnfr.202100606
Valcerde, M. (2015., 10. siječnja) Jestive gljive: poboljšanje ljudskog zdravlja i promicanje kvalitetnog života

Exit mobile version