Zagreba Lajfhaki

7 zdravstvenih prednosti oraha

Orasi su orašasti plodovi koji su obavijeni tvrdom ljuskom koja sadrži jestivi plod. Orašasti plodovi sadrže mnoge korisne masti, vlakna, vitamine i minerale koji su neophodni za jačanje zdravlja organizma. Predstavljamo vam 7 zdravstvenih dobrobiti koje orasi daju organizmu:

1. Antioksidansi

U usporedbi s drugim vrstama orašastih plodova, orasi sadrže znatno veću količinu antioksidansa koji štite organizam od virusa i bakterija te jačaju imunološki sustav. Orasi sadrže vitamin E, melatonin i polifenole koji djeluju kao antioksidansi.

2. omega 3

100 grama oraha sadrži gotovo 9 grama omega-3 masnih kiselina. Riječ je o višestruko nezasićenim masnim kiselinama koje su neophodne organizmu – smanjuju rizik od srčanih bolesti i jačaju rad organizma. Preporučeni dnevni unos omega-3 je do 2 grama.

3. Smanjuje upalu

Polifenoli u orasima bore se protiv oksidativnog stresa u tijelu, koji je često uzrok upala povezanih s bolešću. Ovi polifenoli djeluju zajedno s omega-3 masnim kiselinama, magnezijem i aminokiselinom zvanom arginin u borbi protiv upale.

4. Kontrola apetita

Unatoč visokoj količini kalorija u orasima, istraživanja su pokazala da je kalorija koje tijelo apsorbira iz oraha znatno manje. U studiji o uključivanju oraha u prehranu, otkriveno je da njihova konzumacija može aktivirati dio mozga koji učinkovitije kontrolira apetit.

5. Jača rad mozga

Višestruko nezasićene kiseline, polifenoli i vitamin E sprječavaju upalne procese u mozgu. Studije pokazuju poboljšanu, bržu funkciju mozga pri konzumiranju oraha.

6. Snižava kolesterol

LDL kolesterol, odnosno tzv “loš” kolesterol opasan je za tijelo u povećanim količinama. U kombinaciji s trigliceridima, LDL može značajno povećati rizik od srčanih bolesti. Svakodnevni unos oraha može smanjiti razinu štetnog kolesterola i triglicerida u tijelu, a samim time i rizik od srčanih bolesti.

7. Jača crijevnu mikrofloru

Raznolikost zdravih bakterija i mikroba u tijelu povezana je s dobrim zdravljem. Sastav nezdravih bakterija u crijevnoj mikroflori povećava rizik od upale u crijevima, što može dovesti do pretilosti, bolesti srca i raka. Orasi sadrže masnu kiselinu zvanu butirat, koja služi kao prebiotik za crijevnu mikrofloru.

Reference:
McCulloch, M. (2023., 10. ožujka) 13 dokazanih zdravstvenih dobrobiti oraha. Preuzeto 2023., 12. svibnja s

Yin, T. (2015., 10. prosinca) Tanini i antioksidativne aktivnosti ljuske oraha (Juglans regia). Preuzeto 2023., 12. svibnja s

Pan, A. (2012., 17. listopada) α-Linolenska kiselina i rizik od kardiovaskularnih bolesti: sustavni pregled i meta-analiza. Preuzeto 2023., 12. svibnja s

Sanchez-Gonzales, C. (2017., 2. studenog) Zdravstvene prednosti polifenola oraha: Istraživanje izvan njihovog lipidnog profila. Preuzeto 2023., 12. svibnja s

Exit mobile version