Nar ima opor i sladak okus. Kožica mu se ne jede, ali se sjemenke koriste u mnogim jelima, salatama, kombinacijama s humusom, zobenim pahuljicama itd. Bogat je antioksidansima i vlaknima te je izvor mnogih vitamina.
1. Spojevi u naru smanjuju upalu – kronična upala povećava rizik od raka i dijabetesa. Nar ima protuupalna svojstva i smanjuje rizik od njihove pojave na minimum.
2. Nar ima izraženo antikancerogeno djelovanje – usporava rast tumora u ranoj fazi raka jetre. Istraživanja su pokazala da uzimanje ekstrakta nara djeluje i protiv raka prostate.
3. Poboljšava rad srca – postoje istraživanja na osobama s kardiovaskularnim bolestima koja pokazuju da je unos soka od nara smanjio bol i težinu u prsima.
4. Sprječava pojavu bubrežnih kamenaca – ekstrakt nara smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Istraživanja pokazuju da uzimanje nara regulira koncentraciju fosfata, kalcija i oksalata u krvi koji su jedni od glavnih krivaca za nastanak bubrežnih kamenaca.
5. Nar pomaže kod lošeg zadaha – spojevi u naru imaju antimikrobna svojstva i bore se protiv štetnih mikroorganizama koji nastanjuju usta i uzrokuju karijes i loš zadah.
6. Energizira – prisutnost polifenola povećava izdržljivost tijekom trčanja ili težih vježbi. U studiji koja je uključivala bicikliste, primijećeno je da je nakon uzimanja dodataka prehrani od nara došlo do brzog oporavka mišića.
7. Nar održava moždane stanice zdravima – sadrži antioksidanse, elagitanine koji smanjuju upale. Studije dokazuju da štite mozak i sprječavaju razvoj Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti.
8. Prirodni je prebiotik – povećava broj korisnih bakterija u crijevima, a prisutnost vlakana štiti od nekih bolesti probavnog sustava i pomaže u procesu probave.
Kako pripremiti sok od nara?
Od jednog većeg nara možemo pripremiti oko pola čajne šalice soka. Najlakše je voće prerezati na pola i koristiti sokovnik. Drugi način je da voće prethodno potopite u posudu s malo tople vode kako bi kora malo omekšala. Zatim se kotrljajući po tvrdoj podlozi pritisne dlanom – na taj način sjemenke otpadaju s kore. Kora se prepolovi, a šipak prepolovi. Svaka polovica se drži nad zdjelom i tapkanjem se sjemenke odvajaju od kožice, nakon čega se protisnu. Dobiveni sok se može razrijediti vodom u omjeru 1:1. Ako je okus previše kiseo, može se zasladiti medom.
Izvori:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pomegranates
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-eat-pomegranate