Zagreba Lajfhaki

Ako padnete, podignite ih: koja neočigledna hrana može ojačati vaš imunitet?

U jesen, kada imunološki sustav postaje posebno ranjiv, mnogi se okreću internetu u potrazi za savjetima o jačanju imunološkog sustava.

Tipično, takvi članci sadrže opće preporuke: stručnjaci savjetuju uzimanje vitamina C, dovoljno sna i pijenje dovoljno tekućine.

Danas predlažemo da zaboravite na uobičajene istine: u ovom ćete članku pronaći specifične proizvode koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i povećanju ukupnog tonusa tijela. Spoiler: ovo nisu med i limun.

Crna rotkva

Ovo povrće sadrži defensin – antimikrobne peptide koji jačaju stanični imunitet i štite organizam od infekcija.

Rotkvica se može jesti sirova – u ovom obliku može se dodati u salatu, ali najbolja opcija se smatra fermentiranim povrćem.

Fotografija: © Belnovosti

Fermentirana cikla

U cikli koja je prošla proces fermentacije pronaći ćete betalaine i antocijane – antioksidanse koji pomažu u oporavku od oksidativnog stresa, bolesti i infekcija.

Prednost ovog korjenastog povrća je i to što je bogato probioticima te pozitivno utječe na rad žučnog mjehura, jetre i crijeva.

Crni češnjak

U usporedbi s običnim češnjakom, crni ima više flavonoida, alkaloida i dijetalnih vlakana, ali manje šećera. Možete ga voljeti barem zato što ima okus voćne marmelade.

Možete ga jesti sirovog ili dodati drugim jelima.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version