Alkohol sam po sebi nije zdrav proizvod za konzumiranje. No, opijenost od njega može biti višestruko jača ako osoba ovu opasnu vrstu pića kombinira s nizom namirnica ili pića.
Slatka hrana
Međuobrok za šampanjac ili vino u obliku čokolada, peciva i kolača nije dobra ideja. Kvaka leži u karakteristikama glukoze. Kada uđe u tijelo, razgrađuje se brže od svih ostalih tvari.
To dovodi do brzog opijanja i teškog jutarnjeg mamurluka. Osim toga, alkohol pojačava učinak oksalne kiseline u čokoladi, koja može izazvati upale, grčeve i bolne kolike.
Slana hrana, brza hrana
Kombinacija alkohola sa slanom hranom je klasična upotreba. Slani orašasti plodovi, grickalice, pizza, sušeni i dimljeni plodovi mora, čips – to je ono što često prati alkoholičarsku zabavu.
Opasnost kombinacije u ovom slučaju je da vino i pivo počnu djelovati kao način da se utopi sve veći osjećaj žeđi.
Štoviše, većina slanih grickalica sadrži MSG. Ova tvar povećava apetit, prisiljavajući vas da jedete još više, a samim tim i pijete alkohol.
Povrće u marinadi
Ukiseljeni krastavci i rajčice smatraju se tradicionalnim zalogajem za votku.
Ali prerađeno povrće s visokim sadržajem octa i soli nagriza želučanu sluznicu. Alkohol pospješuje ovaj proces i djeluje iritativno.
Kao rezultat toga, osoba će se suočiti s bolovima, žgaravicama, kolikama, a dugoročno se mogu pojaviti upalni procesi, gastritis i peptički ulkusi.
Sokovi od voća i povrća
Sokovi od povrća i voća često su pratioci alkohola u koktelima. Vjeruje se da piće, koliko god paradoksalno zvučalo, postaje sve sigurnije.
No malo tko razmišlja o tome koliko snažno voćne i biljne kiseline iz svježe cijeđenih ili kupovnih sokova nagrizaju želučanu sluznicu.
Oni sami su aktivni iritanti, a da ne spominjemo njihov kombinirani učinak s alkoholom.
Višestruko pojačava djelovanje kiselina. Uz jaku opijenost i njezine posljedice, osoba će doživjeti bolove u želucu.
Hrana s visokim udjelom masti
Uobičajene stolne salate s majonezom, pržena piletina, sendviči s papalinama i maslacem, svinjski kotleti sa sirom i mnoga druga blagdanska jela nisu najbolje društvo za alkoholna pića.
Masna hrana i alkohol trostruko opterećuju jetru, uzrokujući intoksikaciju, gušteraču, nadbubrežne žlijezde i želudac. Masti također pomažu da se alkohol vrlo sporo apsorbira u krv. Osoba će piti više, što će negativno utjecati na njegovo stanje ujutro.
Ranije smo pisali o tome koja hrana pomaže kod mamurluka.