Zagreba Lajfhaki

Atlantska dijeta snižava kolesterol i topi masnoće

Atlantska dijeta postaje sve popularnija – stručnjaci i znanstvenici pokušavaju joj posvetiti više pažnje.

Iako se atlantska dijeta razlikuje od još uvijek neprikosnovene kraljice dijeta, takozvane mediteranske dijete, one su u neku ruku srodne, piše Zywienie.medonet.

Atlantska prehrana tradicionalna je prehrana sjevernog Portugala i sjeverozapadne Španjolske.

Slična je zdravoj mediteranskoj prehrani, ali ima svoje jedinstvene karakteristike i aspekte usko povezane s regijama porijekla.

„Ovakav način prehrane (atlantski i mediteranski) ima potencijal smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka, moždanog udara, pa čak i kognitivnih poremećaja poput demencije i Alzheimerove bolesti, kao i poboljšati funkcioniranje gastrointestinalnog trakta i crijeva. mikrobiom.” objašnjava dr. Tracy Crane s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Miamiju.

Ovaj obrazac prehrane stavlja snažan naglasak na sezonsku, lokalnu, svježu i minimalno prerađenu hranu.

To su povrće, voće, žitarice i cjelovite žitarice, kruh, krumpir, orašasti plodovi (osobito kesten), mahunarke, riba i plodovi mora, mliječni proizvodi (uglavnom mlijeko i sir), meso (govedina, svinjetina, perad i divljač), masline, ulje , vino.

Dr. Katya Kazakova: Dijeta mijenja metabolizam i kemiju mozga

Ljudi koji žive na ovim prostorima oslanjaju se na pripremu jela od navedenih proizvoda na prilično jednostavan način. U ovim krajevima jela se uglavnom kuhaju na lešo, na žaru, peku ili pirjaju. Nutricionisti blagonaklono gledaju na prehranu Portugalaca i Španjolaca.

“Atlantska dijeta ima značajan potencijal za poboljšanje zdravlja jer naglašava hranu bogatu hranjivim tvarima i lokalne prehrambene navike”, objašnjava nutricionistica Michelle Rutenstein.

Osim toga, način pripreme hrane povećava bioraspoloživost hranjivih tvari, osiguravajući da tijelo bolje apsorbira i koristi te sastojke.”

Jedan od omiljenih načina kuhanja nutricionista je pirjanje, jer ne samo da maksimalno čuva hranjive tvari, već i dobro utječe na nusproizvode glikacije.

Ovi štetni spojevi nastaju u nekim namirnicama kada se obrađuju na vrlo visokim temperaturama, poput prženja.

Te su tvari uvelike odgovorne za oksidativni stres i kronične upale, ključne čimbenike u razvoju mnogih ozbiljnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak.

Nova istraživanja potvrđuju da atlantska prehrana ima snažan učinak na ozbiljne zdravstvene probleme. Eksperiment je pokazao da ljudi koji su slijedili tradicionalnu portugalsku i španjolsku prehranu imaju manji rizik od metaboličkog sindroma nakon šest mjeseci.

Istraživanja pokazuju dobrobiti atlantske prehrane na mnoge aspekte zdravlja, poput razine kolesterola, krvnog tlaka, kontrole šećera u krvi i pretilosti.

Druge studije su otkrile da prehrana koja je pretežno atlantska može smanjiti razinu inzulina, inzulinsku rezistenciju, sistolički krvni tlak, ukupni kolesterol, indeks tjelesne mase (BMI) i smanjiti opseg struka.

Exit mobile version