Brokula u tanjuru: zašto je tako zdrava

Brokula je tek u 20. stoljeću postala popularna u prehrani. Sada je sastavni dio juha, salata, priloga i pečenja.

Brokula potječe s Mediterana, a Italija i danas prednjači u njezinom uzgoju i najveći je izvoznik ovog povrća.

Brokula sadrži veliku količinu vlakana i drugih tvari korisnih za tijelo.

Možda najvažniji je sadržaj vitamina C, jer ga ima više od 100 mg na 100 g.

Esencijalni vitamini D, E, vitamini B skupine, kao i karoten, riboflavin, folna kiselina, željezo, kalij, svakako vrijedi spomenuti selen, kalcij i magnezij.

Kupus
Fotografija: © Belnovosti

Koja su korisna svojstva brokule

Budući da je bogat karotenoidima, pomaže u prevenciji raka pluća.

Zbog sadržaja kalcija može biti koristan za prevenciju bolesti kostiju i pomaže u održavanju zdravih zubi.

Kalij povoljno djeluje na pravilan rad srca.

Konzumiranje brokule također podržava probavu, metabolizam i stvaranje krvi.

Na kraju, ali ne manje važno, jačamo imunološki sustav.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki