Zagreba Lajfhaki

Budite oprezni sa svježe cijeđenim sokovima kako ne biste oštetili gušteraču

Loše djeluju ne samo na gušteraču, već i na kožu, uvjeravaju stručnjaci. Takva pića postaju opasna ako ih konzumirate u velikim količinama na prazan želudac.

Zlouporaba svježeg voća, koje zapravo sadrži mnogo korisnih tvari, može izazvati prerano starenje kože i probleme s gušteračom. Svježe cijeđeni sokovi sadrže previsoke koncentracije šećera.

Jedna jabuka srednje veličine (200 g) sadrži oko 20 g šećera, a čaša svježe iscijeđenog soka od iste jabuke sadrži čak 60 g šećera.

Ne uzimajte lijek s alkoholom i sokovima

A uz stalnu zasićenost povećanim dozama šećera u tijelu, dolazi do poremećaja proizvodnje proteina kolagena, zbog čega koža gubi elastičnost, postaje grublja i pojavljuju se bore.

Time se također preopterećuje gušterača, zbog čega može doći do poremećaja u njenom radu, što utječe na razinu glukoze u krvi.

Izbjegavajte svježe cijeđene sokove ako već imate visok šećer u krvi. Svježe je zabranjeno osobama s bolestima gastrointestinalnog trakta.

Između ostalog, dodaju stručnjaci, svježe cijeđeni sokovi pridonose stvaranju mokraćne kiseline, a njezin višak povećava rizik od gihta.

Za kraj, preporuka je da svježe cijeđene sokove koristite kao blagdansku slasticu – nakon glavnog obroka i to ne svaki dan, već samo ponekad.

Exit mobile version