Češnjak, tamna čokolada i kumin hrane korisne crijevne bakterije

Zdravlje crijeva povezano je s brojnim dobrobitima za nas: uključujući poboljšanje raspoloženja, jačanje imuniteta, dobru probavu, pa čak i gubitak težine. Međutim, postoje proizvodi koji pomažu crijevnim bakterijama da rade najbolje što mogu, što zauzvrat poboljšava cjelokupni rad crijeva. Nutricionist dr. Rob Thorpe preporučuje koje proizvode moramo uvrstiti u svoj jelovnik.

• Češnjak. Svoja antibakterijska i antifungalna svojstva češnjak duguje bogatom sadržaju inulina. To je vrsta neprobavljivih ugljikohidrata koji hrane korisne bakterije u probavnom sustavu. Na taj način drži pod kontrolom manje korisne bakterije, što ovo povrće čini probiotikom, objašnjava dr. Robb.

7 neočekivanih dobrobiti crnog kima

• Crna čokolada. Bogata je polifenolima. To su spojevi koji se nalaze u biljnoj hrani i imaju antioksidativna svojstva. “Polifenoli se također smatraju probioticima, jer hrane korisne bakterije u crijevima”, objašnjava stručnjak.
To je zato što se mali postotak polifenola apsorbira u tankom crijevu. Stoga ostatak završi u debelom crijevu, gdje služi kao hrana za crijevne mikrobe.

• Kumin. Jedinstven začin koji se od davnina koristi za probavne smetnje. Po okusu blizak kopru i korijanderu. Obično se koristi u kruhu, pekarskim proizvodima, curryjima, raguima i naravno toplom čaju. Iako nije poznat razlog zašto kumin smanjuje poremećaje prehrane, vjeruje se da sjemenke ove biljke imaju antimikrobna svojstva koja smanjuju neugodne simptome u probavnom traktu.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki