Zagreba Lajfhaki

Chia sjemenke – pravo čudo prirode

Riječ “chia” je majanskog porijekla i znači “snaga”. To je zato što su chia sjemenke pune vitamina, omega-3 masnih kiselina i minerala.

Iako su izvorno bile dio prehrane Maja i Asteka, danas su nadaleko poznate diljem svijeta, a sportaši ih, više nego itko drugi, preferiraju.

Osim što su hranjivi, dobra vijest je da ne mijenjaju okus hrane – možete ih kombinirati i sa slatkim i sa slanim stvarima!

Tipični recepti za doručak, desert ili večeru mogu sadržavati ove male sjemenke bez glutena, koje će dodati nevjerojatnu količinu vlakana i antioksidansa.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj superžitarici, prema Američkom društvu za prehranu:

Sadrže 5 puta više kalcija od mlijeka (ovo je idealno za one koji ne podnose laktozu ili vegane).

Imaju 3 puta više antioksidansa od borovnica.

3 puta su bogatije željezom od špinata (idealno za one koji pate od anemije).

Sadrže više proteina od povrća.

Sadrže 2 puta više vlakana od zobi (preporučuje se osobama sa zatvorom).

Daju 2x više kalija od banana (što pomaže u sprječavanju grčeva).

Kako piti chia sjemenke s vodom?

Voda od chia sjemenki uglavnom je voda i chia, a u nekim receptima se dodaje sok od citrusa ili neki drugi zaslađivač.

Stručnjaci preporučuju povećanje unosa vode i postupno dodavanje chia sjemenki u prehranu, bilo da ih miješate u zobene pahuljice ili smoothieje ili pijete male količine vode s chia sjemenkama. Upamtite da sve treba biti umjereno.

Chia također možete dodati izravno u smoothie, jogurt, juhe, zobene pahuljice ili zobene pahuljice.

Exit mobile version