Sezonska prehlada, gripa i novi soj koronavirusa (da, još uvijek kruži oko nas) – s ovim se bolestima može suočiti svatko i to u najnepovoljnijem trenutku.
Zato je AFP pripremio izbor savjeta liječnika koji nam pomažu da se kod kuće brže oporavimo i smanjimo rizik od komplikacija. Samo imajte na umu da to ne poništava potrebu da budete oprezni i, ako je potrebno, pozovite hitnu pomoć ili sami otiđite u kliniku.
Jedi ispravno
Počnimo s očitom, ali vrlo važnom stvari: morate se pravilno hraniti, osobito kada ste bolesni. Tijelo ulaže velike napore u borbu protiv infekcije i treba mu dovoljnu količinu vitamina, minerala, bjelančevina, masti i ugljikohidrata.
Evo primjera jelovnika za jedan dan tijekom bolesti prema konzultaciji liječnika, ali preporučujemo da se držite istog režima prehrane u normalnom životu:
Doručak: zobene pahuljice sa svježim sirom. Izvrstan je izvor ugljikohidrata, vlakana i proteina. A ako dodate malo meda i smrznutog voća, jutro će vam započeti hladnim desertom.
Ručak: bulgur s rajčicama, avokadom i pilećim fileom. Bulgur je super zdrava žitarica i dostojna zamjena za dosadni kruh. Napravite vlastite otmjene zdjelice – samo narežite sastojke na male kockice i pomiješajte ih.
Popodnevni međuobrok: voće. Odaberite – možete dobiti uobičajene jabuke i banane, ali preporučamo da se počastite sočnim mangom.
Večera: salata sa špinatom, rajčicama, krastavcima i feta sirom. Lagan kraj dana, pun vitamina i elemenata u tragovima. Usput, predlažemo da salatu poškropite balzamičnim octom i maslinovim uljem – bit će vrlo ukusna.
Pijte vodu, čaj i pileću juhu
Ako se razbolite od sezonske prehlade, gripe ili koronavirusa, tijelo vam se jako znoji, curi vam nos, može vam se lučiti sluz, a u rijetkim slučajevima možete čak i povraćati. Sve to dovodi do brzog gubitka tekućine u tijelu. Konstantna razina tekućine jamči normalno funkcioniranje organizma i što je još važnije – njegov brzi oporavak.