Prilikom odabira rajčice u trgovini ili na tržnici treba obratiti pozornost ne samo na sortu, već i na boju.
Otkrivamo vam zašto biste trebali redovito uključivati žutu i crnu rajčicu u svoju prehranu.
Zašto biste trebali jesti rajčice različitih boja
Budući da imaju različita korisna svojstva. Žute rajčice odlična su opcija za one koji su alergični na crvene.
Žute rajčice sadrže i retinol koji je koristan za kožu, vid i kosti.
Crne rajčice su bogate askorbinskom kiselinom, dok su ljubičaste rajčice bogate antocijanima koji smanjuju rizik od demencije i srčanih bolesti.
No vrlo su korisne i klasične crvene rajčice. Sadrže velike količine folne kiseline potrebne trudnicama, kao i karotenoida likopena koji blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav.
Crvene rajčice su bogate i pektinom koji snižava kolesterol te kalijem koji pomaže u jačanju mišića.