Zagreba Lajfhaki

Dobrobiti i štete konzumiranja soka od kiselog kupusa

S početkom zime, jedan proizvod postaje popularan u našoj zemlji – kiseli kupus. Njegov miris i miris se mogu osjetiti gotovo posvuda.

Nemojte ni pomišljati da jedete kiseli kupus ako…

Svatko tko je radio kiseli kupus zna da nije jestiv samo kiseli kupus, nego i sok od kupusa koji se stvara u limenci.

Sok od kiselog kupusa zapravo je rasol u kojem se kupus fermentirao prilikom pravljenja. Njegova konzumacija ima različite posljedice za organizam.

Prednosti soka od kiselog kupusa

Iako mogu biti bogati natrijem, kiseli kupus i sok od kiselog kupusa povezuju se s dobrobitima za zdravlje jer se smatraju fermentiranom hranom. Komercijalno proizvedeni kiseli kupus i sok od kiselog kupusa također su dostupni u verzijama s niskim udjelom natrija.

Sadrži puno probiotika

Procesom fermentacije dobiva se sok od kiselog kupusa bogat prirodnim bakterijama mliječne kiseline i probioticima. Probiotičke bakterije mliječne kiseline povezuju se s nekoliko prehrambenih prednosti, poput poboljšanog zdravlja crijeva i cjelokupnog zdravlja.

Iz tog razloga mnogi ljudi piju sok od kiselog kupusa, vjerujući da može poboljšati gastrointestinalne funkcije i ublažiti probavne probleme kao što je zatvor.

Međutim, nema previše istraživanja o stvarnim dobrobitima soka od kiselog kupusa za crijeva ili bilo koji drugi aspekt zdravlja. Potrebno je više studija kako bi se procijenilo kako konzumacija juhe od kupusa utječe na crijeva i cjelokupno zdravlje.

Sok od kiselog kupusa sadrži vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidans koji ima važnu ulogu u zdravlju vaše kože, kostiju i vezivnog tkiva. Pomaže vašem tkivu da zacijeli i također vam pomaže da apsorbirate željezo.

Ove osobe ne bi trebale konzumirati kiseli kupus

Mnogo voća i povrća bogato je vitaminom C. Kiseli kupus i sok od njega posebno su bogati vitaminom C.

Moguća šteta od soka od kiselog kupusa

Ako namjeravate piti sok od kiselog kupusa, prvo morate imati na umu nekoliko stvari.

Juha od kupusa sadrži puno soli (natrija)

Kiseli kupus i sok od kiselog kupusa obično se konzerviraju sa solju, što znači da su često bogati natrijem.

Konzumiranje previše soli može povećati rizik od srčanih bolesti, prema American Heart Association. Ako ste već pod visokim rizikom ili bolujete od bolesti srca, možda ćete morati ograničiti natrij u svojoj prehrani na 1500 miligrama dnevno.

Juha od kupusa može vas uzrujati

Zbog visoke koncentracije probiotičkih bakterija u soku od kiselog kupusa, možete osjetiti probavne simptome kada ga pijete. Ljudi su prijavili proljev i bolove u trbuhu kao nuspojave od ispijanja prekomjernih količina juhe od kupusa. Razmislite o ograničavanju konzumacije soka od kiselog kupusa ako osjetite slične simptome./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

Exit mobile version