Američki onkolozi naveli su prehrambene aditive koji značajno povećavaju rizik od raka.
Studija na ovu temu objavljena je u Journal of the National Cancer Institute.
Stručnjaci iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu proveli su eksperiment u kojem je sudjelovalo više od 35 tisuća ljudi. Znanstvenici su htjeli identificirati ulogu dodataka prehrani u prevenciji raka.
Borba protiv raka: Nove granične vrijednosti olova u hrani u EU
Sudionici istraživanja su zamoljeni da uzimaju vitamin E i selen. Znanstvenici su zabilježili nagli porast onkoloških bolesti.
Ispostavilo se da dodatne doze selena, zajedno s vitaminom E, izazivaju stvaranje malignih stanica kod ovog dijela sudionika, kod kojih je razina ovog minerala normalna ili čak povišena.
Rizik od razvoja malignih neoplazmi povećava se za gotovo 91%.
Međutim, sudionici koji su u početku imali niske razine selena u tijelu nisu imali nikakvih zdravstvenih problema.
“Naše istraživanje pokazuje da i lijekove i dodatke prehrani treba strogo kontrolirati i kontrolirati zdravstveni djelatnik”, rekao je koautor studije dr. Alan Crystal./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!