Na popisu sigurnih jela koja neće štetiti želučanoj sluznici nalaze se pire juhe od povrća ili voća, ribano povrće, svježi sir i nemasna šunka, jaja prelivena ribljom salatom, tost s raznim vrstama mekih pašteta, tvrdi ruska nutricionistica d- b. Aleksej Kabanov.
“Jako je dobro ako su na stolu grickalice i slastice koje obavijaju sluznicu. Na primjer, pudinzi ili želei. Lagano želeirano meso ili aspik je idealna opcija”, savjetuje nutricionistica.
Doktor: Ovaj vitamin liječi čir i gastritis
Usput, mliječ, koju su svi zaboravili, također dobro pokriva želudac.
Stručnjak savjetuje da se ne prejedate i da za stolom uvijek imate dovoljnu količinu nezaslađene vode, čak i gazirane: to će pomoći u održavanju ravnoteže u probavnim procesima. Također je važno raditi pauze između obroka, dajući tijelu vremena za probavu.
„U svakodnevnom životu često jedemo neuravnoteženu hranu. Odvajamo zasićene masne kiseline kojih ima previše u mesu i mliječnim proizvodima. S dodanim šećerom pretjerujemo: norme potrošnje često su višestruko premašene. Ali nezasićene masti, biljne bjelančevine i općenito biljna hrana značajno nedostaju u prehrani suvremenog čovjeka“, kaže ruski nutricionist dr. Aleksej Kabanov.
“Posljedica toga je epidemija dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i demencije. Te bolesti nisu zarazne, ali razmjeri katastrofe već ukazuju na epidemiju nezaraznih bolesti povezanih s nepravilnom prehranom”, kaže stručnjak.
Tijekom dugih praznika još je teže pridržavati se pravilne prehrane. Osim toga, tradicionalni novogodišnji jelovnik sadrži obilje mesnih jela i slatkiša.
“Višak hrane sa zasićenim masnoćama – mesa i mliječnih proizvoda – može biti vrlo opasan za oboljele od čira”, kaže Alexey Kabanov.
Stoga za blagdane birajte riblja jela, grickalice od povrća i voćne deserte u ograničenim količinama, bez citrusa i egzotičnog voća. Svojoj prehrani možete dodati orašaste plodove u umjerenim količinama.”
Ali začinjena hrana i alkohol zabranjeni su za oboljele od čira.
“Za bolesti gastrointestinalnog trakta čak i mala doza alkohola je otrov”, kaže liječnica Yana Yanovskaya.
“Etanol iritira sluznicu, uglavnom sluznicu jednjaka i želuca, što posljedično može dovesti do raka. Pokušajte ne pretjerivati s cjelovitim žitaricama i lisnatim salatama. Riječ je o teško probavljivim ugljikohidratima i grubim vlaknima koja će iritirati sluznicu želuca i crijeva. Takvi proizvodi trebaju biti prisutni u prehrani, ali u umjerenim količinama”, upozorava nutricionistica Svetlana Perez de Montes Raterink.
Ali stručnjak ne preporučuje isprobavanje ljutih, kiselih, jako slanih umaka i umaka: sve to iritira gastrointestinalni trakt.
“Ali ne treba pretjerivati s kiselim kupusom ili kimchijem: prekomjerna količina prebiotičkih i probiotičkih sojeva koje ti proizvodi sadrže, plus višak histamina, može negativno utjecati na opće stanje gastrointestinalnog trakta i dovesti do poremećaja remisija ili egzacerbacija simptoma”, kaže stručnjak.
Liječnik: Budite oprezni s ovim ukusnim voćem, od njega možete dobiti čir
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!