Doktor: Ova dva povrća pogoršavaju giht i opterećuju jetru

Dva su povrća posebno štetna za osobe u dobi za umirovljenje, posebno kod gihta, kao i za zdravlje jetre. Ruska liječnica Aleksandra Stepanenko kaže da je riječ o konzerviranom grašku i rajčici.

Najštetnije povrće za jetru

Konzervirani grašak – konzumacija više od 3-4 žlice ovog proizvoda dnevno ugrožava starije osobe teškim stvaranjem plinova. Također može inhibirati proizvodnju enzima i izazvati masnu degeneraciju jetre.

Rajčice – ovdje, prije svega, vrijedi obratiti pozornost na podrijetlo povrća i metode njegova uzgoja, budući da korištena kemijska gnojiva, pesticidi i genetske modifikacije mogu negativno utjecati na ljudsko zdravlje. Stoga pri odabiru ovog povrća prednost treba dati organskim ili domaćim proizvodima koji ne sadrže opasne aditive. Osim toga, liječnik upozorava da rajčice mogu pogoršati stanje bolesnika s gihtom.

Što se ne smije jesti s gihtom?

Ali ipak, dobrobiti rajčice ne treba zanemariti. Njihova redovita konzumacija pomaže u održavanju čvrstoće kostiju. Ovo je posebno važno za starije osobe.

Rajčice su vrlo učinkovite kod kožnih bolesti, lako uklanjaju akne, pomažu kod ekcema, poboljšavaju stanje kose i vlasišta, mogu se koristiti kao lagani piling. Sve je to zasluga askorbinske kiseline (to je također vitamin C), koja ima izražen protuupalni i antibakterijski učinak. Važno je znati da je u kozmetičke svrhe povrće potrebno koristiti izvana, na primjer kao dio maski od gline.

Rajčice doprinose prevenciji Alzheimerove bolesti i drugih neuroloških bolesti. Ovo povrće održava normalan osmotski tlak u tkivima, stabilizira metabolizam soli i može smanjiti upalu, pomažući kod bolesti kao što su reumatizam i artritis.

Pogledajte više: Prirodni napitak koji će smanjiti razinu mokraćne kiseline

Za zdravu osobu preporučena doza je 300 g dnevno.

Rajčice mogu izazvati različite reakcije u tijelu:

  1. Problemi s probavnim sustavom – osobama s bolestima probavnog trakta, osobito čira na želucu, ne preporučuje se jesti rajčice. Višak želučane kiseline iz rajčice može dovesti do žgaravice ili refluksa kiseline (podrigivanja). Sjemenke i kožica rajčice mogu uzrokovati sindrom iritabilnog crijeva i nadutost.
  2. Alergijske reakcije – ovo voće je jak alergen. Reakcije se mogu pojaviti ne samo kod djece, već i kod odraslih.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki