Zagreba Lajfhaki

Doktor: Ova jeftina riba najkorisnija je za mozak

Nije samo skupi losos najkorisnija riba za mozak. Prema riječima ruske nutricionistice dr. Elene Solomatine, postoje dvije znatno jeftinije i pristupačnije vrste ribe za ovaj organ. Stručnjak kaže da je za poboljšanje rada mozga potrebno konzumirati određene stimulativne namirnice. Liječnik posebnu pozornost posvećuje morskoj ribi koja sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina, a to su skuša i srdela, poznatija i kao inćun.

Skuša i inćun – jeftina riba koja je najkorisnija za mozak

Dr. Solomatina tvrdi da ljudi koji su pod velikim psihičkim naporom trebaju takve stimulanse u prehrani. Pozitivno utječu na rad mozga, poboljšavaju kognitivne funkcije.

Među proizvodima koji stimuliraju rad mozga liječnik je izdvojio morsku ribu koja sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina. Skuša i sardina jeftinije su od lososa, ali ne sadrže ništa manje omega-3 masnih kiselina. Osim toga, bogati su antioksidansima koji su stimulansi moždane aktivnosti.

Doktor: Ova jeftina riba je 15 puta korisnija od lososa

Ove tvari potiču rad mozga i pomažu u promicanju kognitivne aktivnosti. Njihov unos povezan je s poboljšanom moždanom aktivnošću, poboljšanjem sposobnosti pamćenja i pamćenja novih informacija. To pak pridonosi smanjenom riziku od razvoja demencije – jedne od najtežih kognitivnih bolesti koja uzrokuje nepopravljive posljedice moždane aktivnosti.

Konzumacija skuše i inćuna pozitivno utječe na zdravlje koštano-zglobnog sustava, te na kardiovaskularni i živčani sustav. Njihovo uključivanje u prehranu značajno poboljšava kvalitetu sna. Također pomaže u održavanju vidne oštrine.

Prema liječniku, ove 2 namirnice treba konzumirati najmanje 2 puta tjedno kako biste izvukli maksimalnu korist od njih.

Pogledajte više: Ova riba je tajna dugovječnosti – štiti mozak, zglobove i srce

Nutricionistica je također preporučila da se u tu svrhu pije zeleni čaj i jede bobičasto voće.

Važno: članak je samo u informativne svrhe! Informacije navedene u njemu nisu zamjena za uravnoteženu prehranu, kao ni konzumaciju kod stručnjaka!

Exit mobile version