Zagreba Lajfhaki

Doktor: Ovi začini ne samo da liječe nego i produžuju život za 10 godina

„Ljudi su prije nekoliko tisuća godina naučili o blagotvornim svojstvima bilja. I aktivno se koriste ne samo u kuhanju, već iu liječenju bolesti. S vremenom se nešto od tog znanja izgubilo i zaboravilo. A to je potpuno nepravedno. Uključivanje darova prirode u prehranu zapravo pomaže da postanete zdraviji, otporniji i produžite život sebi i svojim bližnjima“, kaže stručnjakinja.

Homeopat Valery Litvinov otkrio je koja će tri začina pomoći ne samo poboljšati zdravlje, već i produžiti život u prosjeku za 5-10 godina.

3 začina koje samo pametne domaćice stavljaju u kiseli kupus

Prema riječima stručnjakinje, svatko bi u hranu i piće trebao redovito dodavati kurkumu, cimet i kadulju.

3 začina za zdravlje i dugovječnost

„Kurkuma je žuti prah koji svako jelo ili piće čini privlačnijim, ukusnijim i zdravijim. Moderni znanstvenici otkrili su da kurkuma usporava razvoj onkoloških bolesti, suzbija proces oksidacije tjelesnih stanica i time produljuje život. Njemački su znanstvenici prije nekog vremena proveli eksperiment u kojem je utvrđeno da se kod osoba koje su svakodnevno u hranu dodavale kurkumu broj prekanceroznih stanica smanjio za 40 posto. Od začina možete napraviti i napitak za spavanje: prokuhajte čašu mlijeka, dodajte ½ žličice kurkume i 1 žlicu meda. Nakon konzumiranja ovog napitka čovjek brzo zaspi, a ujutro bude odmoran i pun snage”, kaže homeopat.

Dodaje da je cimet još jedan superzdravi začin. Snižava razinu šećera u krvi kod dijabetičara, ubrzava zacjeljivanje upalnih procesa u tijelu, pa čak i usporava širenje stanica raka. Osim toga, preporučuje se dodavanje pekarskim jelima i pićima za smanjenje glavobolje, suzbijanje nekontroliranog apetita i poboljšanje rada endokrinog sustava.

Vjeruje se da je kadulja idealan dodatak čaju ili narodni “lijek” za bolesti grla. No zapravo je raspon blagotvornih učinaka ljekovitog bilja na ljudsko zdravlje mnogo širi. Svakodnevnom konzumacijom ljekovitog bilja (u sastavu napitaka) smanjuje se rizik od razvoja raka dišnih putova, Alzheimerove bolesti, gastritisa, ateroskleroze i drugih bolesti. Osim toga, kadulja pomaže školarcima i studentima da poboljšaju rad mozga, a time i bolje pamte. I što je najvažnije, kako su znanstvenici utvrdili, kadulja pomaže u pomlađivanju organizma, zaključuje stručnjakinja.

Više: Ovako začine stavljaju na leću u skupim restoranima da bi bila tako ukusna

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version