Zagreba Lajfhaki

Doktor: Ovo je najkorisniji kruh za crijeva

“Kruh od cjelovitih žitarica pomaže u održavanju uravnoteženog okoliša u crijevima podržavajući rast korisnih crijevnih bakterija”, kaže gastroenterologinja dr. Alexandra Alisova.

Osim toga, kvasni proizvod, onaj od pira ili raži, kao i kruh sa žitaricama i sjemenkama dobra je alternativa prehrani za crijeva.

Zaboravite na kruh i luk – ovaj će sastojak mesne okruglice učiniti sočnijim no ikad

Krušni proizvodi s kiselim tijestom dobro se podnose i izuzetno su zdravi. Pripremaju se fermentacijom brašna žitarica bakterijama mliječne kiseline. Fermentacija ne samo da im produljuje rok trajanja, već i poboljšava njihovu probavljivost.

“Bakterije mliječne kiseline pomažu probavu razgradnjom fitinske kiseline koja se nalazi u tijestu, što može ometati apsorpciju minerala”, kaže stručnjak.

Liječnik objašnjava da krušni proizvodi sa žitaricama i sjemenkama daju dodatnu porciju hranjivih tvari.

Chia sjemenke, lanene sjemenke, sjemenke suncokreta i druge sjemenke bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u smanjenju upale i štite crijeva.

Prilikom odabira ovog proizvoda važno je obratiti pozornost na sadržaj aditiva poput konzervansa, umjetnih aroma ili bojila. Mogu iritirati crijeva i dovesti do intolerancije. Umjesto toga odaberite proizvod s kratkim i prirodnim popisom sastojaka, savjetuje liječnica.

Osim za zdravlje crijeva, krušni proizvod s kvasom koristan je za tijelo iu drugim smjerovima.

Pogledajte više: Doktor: Ako želite brzo smršavjeti, kruh zamijenite ovim

Odlikuje se visokim udjelom folne kiseline. To je vitamin B koji je posebno koristan za trudnice jer je povezan sa prevencijom oštećenja živčanog sustava fetusa tijekom rane trudnoće. Folna kiselina također je važna za zdravlje srca.

Krušni proizvodi od kiselog tijesta bogati su mineralima. Kiselo tijesto s kojim se pripremaju također je bogato tiaminom i nikotinskom kiselinom koji pospješuju metabolizam. Kruh od kiselog tijesta također sadrži željezo, cink, magnezij i kalcij.

Važno: Članak nije zamjena za uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version