Zagreba Lajfhaki

Doktor: Ovo jelo na novogodišnjem stolu smanjuje štetu od alkohola

Za novogodišnjim stolom uglavnom su visokokalorična jela – u kombinaciji s alkoholom, njihova kombinacija može biti štetna za naše zdravlje. Liječnik opće prakse, kardiolog Alexander Myasnikov nepokolebljiv je da kuhani krumpir pomaže u izbjegavanju trovanja alkoholom.

Kuhani krumpir za smanjenje štete od alkohola

Doktor Myasnikov objasnio je prednosti kuhanog krumpira za novogodišnjim stolom.

– Kako biste usporili proces opijanja u novogodišnjoj noći, trebali biste konzumirati alkohol uz kuhani krumpir – kaže liječnik.

Liječnik je otkrio koji je alkohol najbolji za imunitet ako se pije u malim količinama

Još jedan proizvod koji pomaže u sprječavanju teške intoksikacije je biljno ulje. Prema Myasnikovu, žlica maslaca pojedena prije sjedanja za svečani stol spriječit će brzu apsorpciju alkohola u krv.

Proizvodi pogodni za konzumaciju s alkoholom:

  • Domaće slano povrće.
  • Kiseli kupus, limun. Sadrže puno vitamina C, koji pomaže tijelu da bolje razgradi i eliminira alkohol.
  • Kuhano nemasno meso i plodovi mora.
  • Tamna tamna čokolada. Ovaj proizvod ima visok sadržaj niacina (vitamin B3), koji pomaže u detoksikaciji i neutralizaciji alkoholnih toksina.

Pravila koja vam pomažu u izbjegavanju teške opijenosti u novogodišnjoj noći

Evo što još kaže liječnik:

  • Alkohol se ne smije piti na prazan želudac – samo na pun.
  • Alkoholna pića treba piti polako, u vrlo malim dozama – uživajte u svakom gutljaju.
  • Ne smijete piti više od 50 ml jakih alkoholnih pića na sat.
  • Nije preporučljivo miješati različite vrste alkohola.
  • Nemojte piti alkohol s gaziranim pićima.
  • Za vrijeme odmora trebali biste češće ustati i kretati se.
  • Konzumenti bi trebali izbjegavati pušenje.

Alkohol ima šest glavnih učinaka na tijelo:

  • otrovan za moždane stanice
  • mijenja biološke procese u mozgu
  • daje tijelu energiju;
  • usporava rad središnjeg živčanog sustava, smanjuje njegovu učinkovitost, djeluje kao anestetik;
  • potiče stvaranje urina (kod velikog unosa alkoholnih pića tijelo gubi više vode nego što je prima, uslijed čega dolazi do dehidracije stanica);
  • privremeno onesposobljava jetru (nakon ispijanja velike količine alkoholnih pića, oko dvije trećine jetre može prestati raditi, ali se funkcija jetre obično potpuno obnovi unutar nekoliko dana).

Više: Koji se alkohol može piti s visokim krvnim tlakom

Važno: Informacije su dane samo u referentne svrhe. Posavjetujte se sa stručnjakom o kontraindikacijama i nuspojavama i ni u kojem slučaju ne bavite se samoliječenjem. Kod prvih znakova bolesti obratite se liječniku.

Provjerite sve novosti na Actualno.com

Više od ZDRAVE:

Jeste li genetski predisponirani za alkoholizam? Otkrića znanosti

Koliko kivija trebate pojesti dnevno da biste dobili vitamin C

7 namirnica koje obnavljaju jetru

Dermatolog: Ovo je orašasti plod koji biste trebali jesti svaki dan za kožu bez bora

4 vitamina za brzi rast kose

Začin s kojim ćete brzo smršavjeti i sniziti kolesterol

Doktor: Zimi bi ovaj čaj trebali piti svi

Liječnik otkrio koliko je šalica čaja dnevno otrovno za tijelo

Ovaj vitamin snižava kolesterol i čisti organizam

Uzroci nesanice: zanimljiva studija na miševima

Exit mobile version