Zagreba Lajfhaki

Doktori: Svi ih jedemo, ali ovo su 3 najštetnije namirnice za doručak

Ruski nutricionist dr. Igor Strokov kaže kako su instant žitarice izrazito nezdrava opcija za prvi obrok u danu. Za razliku od cjelovitih žitarica, praktički ne sadrže prave ugljikohidrate, koji se sporo probavljaju, opskrbljujući tijelo energijom dugo vremena. Žitarice koje se koriste za pripremu takvih kaša prolaze posebnu obradu, zbog čega su lišene hranjivih tvari. Osim toga, “brze” žitarice sadrže neželjene aditive i sladila. Kada se konzumiraju na prazan želudac, uzrokuju oštre fluktuacije razine šećera u krvi i brzo buđenje gladi ubrzo nakon doručka.

Najbolji zimski doručak koji snižava kolesterol i šećer

Roštilj kobasice su preteška hrana koja stvara pojačano opterećenje na želucu, gušterači i jetri. Ova hrana ne daje željenu energiju. Naprotiv, zbog stresa koji će probavni sustav doživjeti nakon njihove konzumacije, kod čovjeka se počinju javljati umor i problemi s koncentracijom. Ne zaboravite da je pržena hrana izvor kancerogenih tvari, koje se, kada se konzumiraju na prazan želudac, mogu apsorbirati posebno intenzivno.

Prema riječima dr. Vasilise Ponomarjove, bijeli kruh i peciva od bijelog brašna nije dobro jesti na prazan želudac jer ti proizvodi povećavaju razinu šećera u krvi. Nakon nekog vremena njegova razina počinje „padati” zbog otpuštanja velike količine inzulina iz tijela. Takve fluktuacije povezane su s rizikom od razvoja inzulinske rezistencije, prekomjerne težine i dijabetesa tipa 2, problema s metabolizmom ugljikohidrata i gušterače Osim toga, povećani šećer u krvi negativno utječe na stanje krvnih žila i srca.

Nutricionisti ne preporučuju jesti bijeli kruh zbog visokog glikemijskog indeksa (GI). Visoki glikemijski indeks tipičan je za hranu bogatu jednostavnim ugljikohidratima. Njihova je značajka da se lako i brzo probavljaju, brzo pretvaraju u glukozu i dovode do sitosti.

Hrana s visokim glikemijskim indeksom, uključujući tjesteninu, više nego udvostručuje rizik od srčanog udara kod žena. Bijeli kruh praktički ne sadrži aminokiseline potrebne tijelu, što znači da zlouporaba proizvoda od brašna lišava osobu mogućnosti da pokrije nedostatak hranjivih tvari. Proizvodi od vrhunskog brašna često su bogati kemijskim kvascima koji su opasni za osobe s bolestima štitnjače, intolerancijom na gluten, alergijama i disbakteriozom.

Doktor: Ovo je najbolji doručak protiv demencije

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version