Zagreba Lajfhaki

Dr. Marin Mukhtarov, dr. med.: Ne propustite doručak i ručak prije svečane novogodišnje večere

Dr. Marin Mukhtarov, MD, prakticira u Gastroenterološkom odjelu “MBAL – Kardzhali”. 2016. godine stekao je obrazovni i znanstveni stupanj „doktor“ u Nacionalnom centru za zarazne i parazitske bolesti, Sofija, obranom disertacije na temu „Studije cistične ehinokokoze u regiji Jugoistočne Rodope u Bugarskoj (Kardžali, Smoljan). i oblasti Haskovo).

Sudjeluje s referatima na znanstvenim skupovima, autor je i koautor više od 40 publikacija u bugarskim i stranim časopisima. Objavio je samostalnu monografiju i koautor je knjige „Parazitske bolesti u gastroenterologiji.

Dr. Marin Mukhtarov, dr. med., dao je vrijedne savjete kako se hraniti tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, a da ne budemo pacijenti bolnice.

– Dr. Mukhtarov, tradicionalno se svaka bugarska obitelj za božićne i novogodišnje praznike kladi na svinjetinu s kupusom ili puricu s kupusom. Može li se reći da su ova jela zdrava?

– Naravno. Ova su jela tradicionalna za bugarsku kuhinju. Nekada je svaka obitelj za Božić uzgajala svinju koju su ljudi klali baš za blagdan kako bi se za stol pripremilo što svježije meso. I sada, unatoč urbanizaciji, najčešće u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, fokusiramo se uglavnom na svinjetinu. Pa da, svinjetina i kupus za Božić, a onda purica i kupus za Novu godinu su lijepa, ukusna i zdrava jela.

Korisno jer se obično koristi najbolji dio svinjskog mesa od svježe zaklane svinje, koji nije tako mastan. Pureće meso je dijetalno. A kiseli kupus, koji je prošao fermentaciju, vrlo je koristan proizvod, iako je prilično slan. Sve je to jako dobro, ali obično oko ovih blagdana, kako to volimo reći, to zaboravimo. Ali ovaj kraj ipak mora imati neku granicu.

– Kako i gdje postaviti limit? Postoji li mjera i norma za to?

– Svatko zna svoju mjeru, obično se normalnom porcijom smatra 150-200 g mesa. A kiselog kupusa i salate možete jesti koliko hoćete. Kad kažem „neka, ali s granicama“, mislim, pogotovo za doček Nove godine, da taj dan ne treba preskakati doručak i ručak. Jer ako sjednete gladni i napadnete novogodišnji stol, jedući velike količine hrane, tijelo će biti pod stresom. I također: nemojte cijelu noć ostati ispred TV-a, pa postoji rizik da unesete puno veću količinu hrane.

Dva najopasnija alkoholna pića koja uzrokuju jaku opijenost i mamurluk

Savjet nutricionista je da prvo pojedete salatu, ona će dati volumen i donekle sitost. Tako ćete konzumirati manju količinu težeg i masnijeg jela. I za kraj, ne sjedite previše za stolom, plešite, plešite, korisno je.

Ljudi koji su postili ili bili na nekoj dijeti, naravno, također će uživati ​​u ukusnim jelima, ali ne bi trebali olako otpisati trud koji su prethodno uložili. Uostalom, ovo su jako lijepi blagdani, Novu godinu svi slave i zaista možemo uživati ​​ako ne pretjerujemo.

Također si možete priuštiti da donekle smanjite unos kruha, iako je na Badnjak, pareni kruh cijenjena tradicija i poštuje se. Ostale dane, koliko god stol bio bogat, svejedno birajte. Ne morate probati sve što je na stolu.

Vrlo je važno upozoriti osobe s kroničnim bolestima probavnog trakta, a posebno one sa žučnim kamencima, da ne dođu u napast da baš tada prekinu dijetu. Da ne bi noć proveli na hitnoj i pokvarili si odmor. Moraju biti oprezni i izbjegavati obroke koji bi mogli pogoršati bolest.

dr. Marin Mukhtarov

– Stigli smo i do alkohola, neizmjenjivog dijela svake proslave. Pa vas pitam, postoji li učinkovit, provjeren način za rješavanje mamurluka ili je bolje ne ići tamo?

– Jedini način da izbjegnete mamurluk je da ne pijete alkohol. Znanost nije osmislila metodu kojom bismo se mogli nositi s tim. Prije nekoliko godina postojala je velika studija objavljena u British Medical Journalu koja je promatrala sve publikacije znanstvenih časopisa tijekom godina koje su se bavile različitim metodama borbe protiv mamurluka.

Nažalost, nisu pronađeni znanstveni dokazi da bilo koji lijek, hrana ili biljka mogu pomoći kod mamurluka. Međutim, metode iz istog doba naširoko se prakticiraju, a svaka zemlja ima svoje. I mi u Bugarskoj imamo svoje načine: ističemo juhu od kupusa ili škembiće. Ima i onih koji se zavaravaju pristupom “klin klin ubija” pa piju pivo ili neki drugi alkohol da se otrijezne. Moji prijatelji kažu da u istočnim zemljama, na primjer u Kini, piju med otopljen u vodi za otriježnjenje.

– Kojim mehanizmima alkohol uzrokuje mamurluk?

– Ako se pije u velikim količinama, alkohol različitim mehanizmima izaziva mamurluk. Pravo je da svatko zna svoju mjeru i da je poštuje, da sutradan ne bude patnje. Mamurluk je uzrokovan raznim razlozima.

7 stvari koje su opasne s mamurlukom

Prvo, alkohol dehidrira tijelo. Osim toga, nakupljaju se otpadne tvari nastale razgradnjom alkohola. Dva enzima razgrađuju alkohol u acetaldehid i octenu kiselinu, na kraju proizvodeći ugljični dioksid i vodu. Mijenja se acidobazna ravnoteža u tijelu. Povećava se intrakranijalni tlak, a to dovodi do glavobolje i povraćanja.

Koncentracija magnezija se smanjuje, što može dovesti do ozbiljnih aritmija. Želim pojasniti da ovdje ne govorimo o pravom trovanju alkoholom, koje je opasno po život. To je dijelom problem konzumiranja velikih količina alkohola.

Uzimanjem veće količine tekućine mogli biste si donekle pomoći u smanjenju manifestacija, simptoma mamurluka, odnosno hidrataciji organizma. Dobro je pojesti nešto slatko da uzmete malo glukoze. Na primjer, žlica meda u čaju ili slaboj kavi. Ne jako, jer kofein u velikim dozama također dovodi do dehidracije i lupanja srca. A zašto ne i čorba od kupusa, kad narodna medicina kaže da pomaže.

Yana BOYADJIEVA

Exit mobile version